Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Barbierijeve nove kuharice

večernji shop (1)
Foto: VL
1/3
PR
Autor
PR članak
22.09.2010.
u 09:22

Od danas je u prodaji prva od tri knjige “Večernje bajke o hrani”, sve o predjelima, juhama, riži, tjestenini, povrću i gljivama.

Veljka Barbierija ne treba posebno predstavljati. Sa svojim kulinarskim umijećem i gastronomskim pričama odavno je ušao u naše domove.

“Večernji edicija” predstavlja vam najnovije od njega, tri knjige priča i recepata pod nazivom “Večernje bajke o hrani”. Knjige su nastale od kolumni koje Barbieri nedjeljom objavljuje u “Večernjem listu” i istinsko su djelo koje se oslanja na druge knjige o hrani ovog našeg i europskog antologijskog autora gastroliterature.

U ovom najnovijem trosveščanom djelu naći ćete, dakako, mnoštvo i te kako zanimljivih priča, kako iz davnine tako i suvremenih, legendi i stvarnih događaja koji se uvijek dotiču hrane. No oni su samo svojevrstan uvod u ono što je najvažnije – u velik broj iznimnih recepata svih vrsta, od predjela, juha, riže i tjestenine, pa preko povrća i gljiva, riba, školjaka i žaba, do mesa, peradi i divljači. Prva knjiga od danas je u prodaji na svim prodajnim mjestima novina i u njoj su recepti za svakovrsna predjela, juhe, rižu, tjesteninu, povrće i gljive.

Druga knjiga u prodaji će biti od iduće srijede i cijela će biti posvećena pričama i receptima za ribe, školjke i žabe. Treća, posljednja, izlazi za dva tjedna, također u srijedu, s receptima za meso, perad i divljač.

Ipak nešto i o autoru. Barbieri je prozaik, autor je brojnih romana, zbirki pripovijedaka, pjesama i eseja, kazališnih, radijskih i televizijskih dramskih djela, u kojima se bavi i obrađuje europsku i sredozemnu baštinu, posebice Dalmacije. Najpoznatiji roman “Epitaf carskog gurmana”, koji upravo gastronomiju uzima kao polazište i ishodište radnje, objavljen je na više svjetskih jezika, a u biblioteci “Večernjeg lista” tiskan je 2004. u nakladi od 200.000 primjeraka, što je rekord jednog izdanja proznog djela u povijesti hrvatske književnosti.

Još od 80-ih godina svojim gastro kolumnama surađuje u hrvatskim, talijanskim i u posljednje vrijeme slovenskim tjednicima i časopisima. Tako su nastali i “Kuharski kanconijeri”, uspješnica hrvatske i europske gastroliterature u četiri knjige. Knjiga pripovijedaka “134 male priče o hrani” na sajmu knjiga u Barceloni 2003. nominirana je za najbolju knjigu, a proglašena je pobjednikom u konkurenciji književnosti o hrani. U veljači 2005. u Grythamu, u Švedskoj, “Kuharski kanconijeri” podijelili su prvu nagradu za najbolju knjigu o Sredozemlju između 5000 naslova. Njegovo djelo “Priča o dalmatinskoj kuhinji” već je uvršteno u sam vrh hrvatskih kuharica.

Godinama na HTV-u vodi serijal o povijesti hrane kao povijesti civilizacije pod nazivom “Jelovnici izgubljenog vremena”.

U ovom najnovijem djelu Barbierijeve su priče bajkovite, ali su još bajkovitiji njegovi stvarni recepti. Unesite i vi u svoj dom ove recepte te uđite u taj bajkovit svijet užitaka!

Više na Večernji shop

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?