Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U GAZI Mediji tvrde da je došlo do radikalne promjene američke politike u rješavanju sukoba

Barack Obama želi stupiti u neizravni kontakt s Hamasom

09.01.2009.
u 18:28

Samo tri dana nakon što je budući američki predsjednik prekinuo šutnju izjavivši da je zabrinut situacijom na Bliskom istoku, britanski dnevni list Guardian objavio je da je, kontaktirajući s troje članova najužeg Obamina tima, doznao da su novi predsjednik i njegova administracija spremni potpuno odbaciti politiku koju je prema Hamasu imao George Bush.

Prekid izolacije
Prema riječima Obaminih bliskih suradnika iz tranzicijskog tima, predsjednik više ne kani držati Hamas u izolaciji, nego planira, koristeći se američkim obavještajnim službama, otvoriti kanal za komunikaciju. Time bi se u prah i pepeo pretvorila politika Georgea Busha, koji je 2006. godine isposlovao da Kongres proglasi Hamas terorističkom organizacijom.

Naravno, Barack Obama neće odmah početi izravne diplomatske pregovore s Hamasom, ali će uspostavljanjem neizravnog kontakta ispipavati teren i pokušati naći način da i javno pokaže da je potpuno isključivanje Hamasa iz pregovora kontraproduktivno, odnosno da će se i s predstavnicima te organizacije morati komunicirati ako se zaista nešto želi postići.

Iako su i Barack Obama i njegova buduća državna tajnica Hillary Clinton tijekom svojih kampanja službeno stali na stranu Izraela, njihovi prijašnji stavovi o tome što bi trebalo učiniti u rješavanju bliskoistočnog sukoba između Izraela i Palestinaca nagovještavaju da bi politika nove administracija mogla biti uravnoteženija, odnosno da bi mogla, umjesto bezrezervne i apsolutne podrška Izraelu, uključiti i bitno više podrške palestinskoj strani, odnosno u rješavanju problema sukoba unutar same Palestinske samouprave, koji je i doveo do kaosa kojem smo danas svjedoci.

Pritisak na Izrael
Obamina administracija vjerojatno će postupno graditi mrežu koja će u rješavanje sukoba uključiti sve strane. Pri tome Barack Obama sigurno neće riskirati da da politički legitimitet Hamasu zato što bi to ipak bio krajnje riskantan politički potez.

No Obama je i ipak vezan 20. siječnjem, danom kada će zaista moći početi djelovati kao predsjednik. Izraelska vojna operacija izazvala je krizu s kojom će se Obama morati suočiti, no ono što on sigurno ne želi jest situacija svršenoga čina u kojoj će moći samo verbalno reagirati na ono što se već dogodilo. Kao i na svim drugim kriznim poljima, a ima ih zaista podosta, Obama ne želi da mu se oduzme mogućnost da u djelo provede svoju promišljenu i razrađenu politiku.

Stoga je jasno da on gotovo sigurno neće pristati na situaciju u kojoj će Izrael voditi igru i neće slušati nikoga. Obama će određenim pritiskom morati uvjeriti Izrael da je došlo vrijeme da se pregovara i s najljućim neprijateljima.

Civile zatvorili u kuću pa ih bombardirali

Vijeće sigurnosti pozvalo na prekid vatre u Gazi, Izrael nastavio napade


Djelatnici UN-ove agencije u Gazi planiraju nastaviti rad

Djelatnici UN-ove agencije za pomoć planiraju što je prije moguće ponovno se početi kretati Pojasom Gaze nakon što su dobili jamstva od Izraela da nisu meta napada, rekla je glasnogovornica UN-a u petak. UN-ova agencija je u četvrtak zaustavila svoje operacije pomoći stanovništvu zbog incidenta u kojem su izraelske snage otvorile vatru na UN-ov konvoj u kojem je jedan vozač ubijen. (H)


UN-ova povjerenica za ljudska prava traži istragu u Gazi

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava u petak je zatražila neovisnu istragu o ratnim zločinima u Gazi jer je primila izvještaj o pogibiji tridesetero ljudi u izraelskom granatiranju kuće pune palestinskih civila. Navi Pillay rekla je na hitnom sastanku UN-ova vijeća za ljudska prava da je zlo koje izraelskim civilima čine Hamasovci neprihvatljivo, ali da ono ne opravdava reakciju izraelskih snaga. (H)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije