Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedostajala tri glasa

Američki Senat nije usvojio reformu zakona pa NSA i dalje može svakog prisluškivati

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
23.05.2015.
u 10:05

Podaci o Amerikancima tako se i dalje mogu slobodno prikupljati putem njihovih telefonskih razgovora. Zagovornik reforme bio je i predsjednik Barack Obama, no nije mu uspjelo, javlja The Guardian. Reforma zakona propala je zbog svega tri glasa koja su nedostajala da se u Senatu izglasa promjena

Već drugi put, u manje od godinu dana, američki senat odbio je promijeniti Zakon o špijunaži, pa je prisluškivanje i prikupljanje podataka koje obavlja agencija NSA i dalje legalno - no samo do 01. lipnja.

Podaci o Amerikancima tako se i dalje mogu slobodno prikupljati putem njihovih telefonskih razgovora. Zagovornik reforme bio je i predsjednik Barack Obama, no nije mu uspjelo, javlja The Guardian. Reforma zakona propala je zbog svega tri glasa koja su nedostajala da se u Senatu izglasa promjena. Senat je odmah odlučio razmatrati dvomjesečno produženje kojim bi privremeno bilo dopušteno prikupljanje telefonskih podataka i drugi dijelovi 'Patriot Acta' koji prestaje vrijediti 1. lipnja. No, ni to nije prošlo sa 60 glasova senatora.

Sa 1. lipnjom prestaje vrijediti prikupljanje metapodataka o telefonskim razgovorima, nasumično prisluškivanje i tehnika prisluškivanja 'vuk samotnjak'. Vrlo je, dakle, vjerojatno da će 1. lipnja biti prekinute mnoge američke sigurnosne operacije. Iz Bijele kuće smatraju da se zakon na kraju mora usvojiti kroz zakon jer je od ključnog značaja za zaštitu osnovne sigurnosti američkih građana i njihovih osnovnih sloboda.

>>Prerušili se u žene, ukrali automobil i zaletjeli se u središte američke NSA

>>NSA: Snowden prevario kolegu da dođe do lozinke

Komentara 16

LI
liskovaca
11:12 23.05.2015.

ovi su gori od sjeverne koreje!

PL
plotto
11:00 23.05.2015.

Ima još puno naivnih koji stvarno misle da su SAD demokratsko društvo. Nažalost,tamo odavno vlada korporativna diktatura i korumpirani senatori su isto kao i povjerenici u EK,korumpirani korporativni lobisti koji provode interese korporacija.Pravo na privatnost je temeljeno ustavno pravo kojegg štiti Ustzav SAD,kojeg su korporacije i njeni vlasnici derogirali.SAD funkcionira kao korporacija na putu prema robovlasničkom društvu.Tko su robovlasnici,valjda je svima jasno ? Ili možda ipak nije ?

RM
rmd3
14:18 23.05.2015.

Tako mijo naslov od pro zapadnih medija koda ste napisali :,Uredu je da vas prisluškujemo nisomo mi Rusi mi to radimo samo zbog sigurnosti u svijetu koju smo mi stavili u nestabilnost itd.. jako ste se pretrgali da budete kritični prema špijuniranjima i prisluškivanjiama po cijelom svijetu s jednom bazom u hrvatskoj kojom u textu u opće niste rekli naciji da postoji kod nas, glavni za ovu regiju , ili ste neinformirani ili zataškavate informaciju prema javnosti jao medija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije