Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki predsjednik

Obama predviđa ukidanje embarga Kubi u mandatu svog nasljednika

Barack Obama
Reuters/PIXSELL
15.03.2016.
u 08:08

Posjet Baracka i Michelle Obame na nesvakidašnji će način potvrditi približavanje Washingtona i Havane, nakon polustoljetne napetosti naslijeđene iz vremena hladnog rata.

Američki predsjednik Barack Obama koji mjesecima traži od Kongresa da ukine embargo što teško pritišće Kubu, rekao je jučer da je siguran kako će se to dogoditi u vrijeme mandata njegova nasljednika, bio on demokrat ili republikanac.

Embargo koji je Washington uveo Kubi 1962. i dalje zabranjuje Amerikancima da ulažu na tom komunističkom otoku. Jedino američki Kongres - u kojemu većinu imaju Obamini politički protivnici republikanci - ima ovlasti da ga ukine.

"Na obje strane postoji volja (da ga se ukine), ali kritična masa još nije dosegnuta", rekao je Obama u razgovoru za CNN na španjolskom jeziku, manje od tjedan dana prije povijesnog posjeta Havani, prvog putovanja nekog aktualnog američkog predsjednika u zadnjih gotovo sto godina.

"Potpuno sam siguran da će se u nekom trenutku u mandatu sljedećeg predsjednika, bio on demokrat ili republikanac, embargo doista ukinuti jer je nama razumljivo da možemo prodavati na Kubi, da možemo poslovati s Kubancima", dodao je, opetujući svoje uvjerenje da će to potaknuti "nužne promjene" na komunističkom otoku.

Američki predsjednik je usto ponovo izrazio spremnost da u prigodi svog posjeta Kubi 21. i 22. ožujka otvoreno progovori o ljudskim pravima.

"Planiram se sastati s disidentima, kritičarima kubanske vlade", rekao je. "I dalje ćemo se zauzimati da na Kubi bude više slobode govora, okupljanja i vjere".

Posjet Baracka i Michelle Obame na nesvakidašnji će način potvrditi približavanje Washingtona i Havane, nakon polustoljetne napetosti naslijeđene iz vremena hladnog rata. Dvije zemlje su u srpnju 2015. ponovo uspostavile diplomatske veze uz posredovanje Svete Stolice. 

>> Umro najstariji brat Castro

Komentara 1

DU
Deleted user
16:20 15.03.2016.

Rusi su napravili Kubi veliku uslugu. Naime Rusi su na Kubi izgradili stanicu za prisluškivanje amera, ameri to nisu znali sve dok stanicu nisu vidjeli iz svemira. Samo zato su Amerikanci Kubi ukinuli sankcije, da im se ne ponovi slučaj sa kubanskom krizom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije