Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI IZBORI DOVELI PRVOG AFROAMERIKANCA U BIJELU KUĆU

Barack Obama novoizabrani je predsjednik SAD-a

04.11.2008.
u 23:14

Ispisana je nova stranica američke povijesti. Mladi senator iz Illinoisa Barack Obama postao je novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Kada prisegne na tu dužnost, 20. siječnja 2009. godine, postat će 44. predsjednik SAD-a i ući u povijest kao prvi Afroamerikanac u Ovalnom uredu. Obama je tijekom cijele izborne noći uvjerljivo vodio, a njegovoj pobjedi presudila je Kalifornija i njezinih 55 elektorskih glasova. Ukupno je dosad osvojio 338 elektorskih glasova naspram McCainovih 155.

McCain: Narod je rekao svoje, čestitam Obami!


Povijesna pobjeda Baracka Obame
Video: Hrvoje Felbar

Pratite zbrajanje elektorskih glasova

Slavlje Obaminih pristaša u Grant Parku

Ključne države za Obamu
Niti jedan republikanac nije postao predsjednik bez pobjede u Ohiju. Na ovim izborima to se obistinilo. Ohio je, naime, osvojio Barack Obama. To je velika pobjeda za demokrata koji je u nekoliko navrata održao skupove u ovoj saveznoj državi. Očito je uspio pridobiti birače iz radničke klase koji su na stranačkim predizborima glasovali za Hillary Clinton.

'Nakon 200 godina Chicago ide u u Bijelu kuću'

Izlazne ankete: Biračima na prvom mjestu ekonomija

Savezna država za koju se John McCain žestoko borio - Pennsylvania sa 21 elektorskim glasom, također je otišla u Obamine ruke i dala mu veliku prednost u utrci za Bijelu kuću.


Dobitnik ide u Bijelu kuću – a gubitnik?

Najstariji i najmlađi predsjednici i kandidati


Izbori počeli pobjedom Baracka Obame u 'republikanskoj utvrdi'

McCain i njegova zamjenica Sarah Palin čak su deset puta u posljednjim tjednima kampanje posjetili Pennsylvaniju u pokušaju da tradicionalno demokratsku saveznu državu okrenu na republikansku stranu. Stručnjaci su već nakon gubitka Pennsylvanije McCainove šanse ocijenili vrlo slabima.


Obamini pristaše slave u Grant Parku u Chicagu

Uz presudne Ohio, Pennsylvaniju i Kaliforniju, Obama je pridobio delegate iz sljedećih saveznih država:
Nevade, Floride, Colorada, Novog Meksika, Washingtona, Oregona, Havaja, Virginije, Iowe, Novog Meksika, Rhode Islanda, Michigana, Wisconsina, Minnesote, New Yorka, Vermonta, Massachusettsa, New Hampshirea, Illinoisa, države koju predstavlja u Senatu, New Jerseyja, Conneticuta, Mainea, Delawarea, Marylanda, Distrikta Columbije i Vermonta.

McCainu su pripali delegati iz:
Idahoa, Mississippija, Teksasa, Arkanzasa, Utaha, Kanzasa, Louisiane, Zapadne Virginije, Georgije, Wyominga, Alabame, Sjeverne Dakote, Južne Karoline, Oklahome, Tennesseeja i Kentuckyja.

Diljem Sjedinjenih Država birači su satima u dugim redovima strpljivo čekali kako bi sudjelovali u izborima koji po svemu; počevši od konačnog rezultata, preko rekordnog odaziva, do novca uloženog u kampanje - ulaze u povijest. Procjenjuje se da će više od 130 milijuna Amerikanaca glasovati na ovim izborima, što je najveći odaziv od 1960. godine. Čak 29 milijuna birača iskoristilo je mogućnost ranijeg glasovanja.



Opširnije...

Washington rocks: Dan obuke

>Obama i McCain kao filmski junaci

Najluđi kandidati za predsjednika SAD-a

Plakati za neodlučne glasače



(M.Mik.)
Problemi na biračkim mjestima

Američki mediji tijekom večeri javljali su da je na mnogim biračkim mjestima vladao kaos zbog kvarova elektorničkih aređaja za glasovanje, problema s podacima na biračkim popisima, ali i raznih pokušaja prijevare poput SMS poruke koju su dobili neki građani u kojoj piše da se Obaminim pristašama savjetuje da zbog gužvi dođu glasovati sutra. Ta informacija naravno nije bila točna, no ne zna se koliko je naivnih birača nasjelo na ovakvu prijevaru. Uza sve ovo, savjesnim Amerikancima najviše je smetalo višesatno čekanje u dugim redovima na obavljanje građanske dužnosti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije