Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Banožić: Sve ponude za avione su nam trenutno jednake

Banožić je rekao novinarima da stručne skupine proučavaju detalje iz ponuda koje se ne odnose samo na nabavu višenamjenskih borbenih aviona nego i na sustav naoružanja i simulatora kao i daljnju obuku pilota i tehničara.
04. listopada 2020. u 14:14 5 komentara 648 prikaza
Mario Banožić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u nedjelju u Mariji Bistrici da su sve četiri zemlje koje su predale ponudu za nabavu aviona za njih zasad jednake, te da prije financijskog djela još puno pitanja treba riješiti sa stručne strane.

Demonstrator kokpita za novi F-16 Block 70 PREZENTACIJA BORBENOG AVIONA VIDEO Pogledajte demonstrator kokpita za novi F-16 Block 70 koji SAD nudi Hrvatskoj

Banožić je rekao novinarima da stručne skupine proučavaju detalje iz ponuda koje se ne odnose samo na nabavu višenamjenskih borbenih aviona nego i na sustav naoružanja i simulatora kao i daljnju obuku pilota i tehničara.

Zbog toga, zaključio je, postoji puno pitanja koje prvo treba riješiti sa stručne strane, a nakon toga ide financijski dio, a onda tek vanjska diplomacija.

Nedavnu izjavu predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića da je državni tajnik SAD-a Mike Pompeo u nedavni posjet Hrvatskoj došao da bi nam "probao uvaliti američke avione", Banožić nije želio komentirati.

Banožić je sredinom rujna izjavio da je 12. prosinca rok Međuresornom povjerenstvu da odluči koju će ponudu za nabavu borbenih aviona predložiti za odabir.

Jastrebarsko: Predsjednik Milanović na Diplomatskoj berbi grožđa ČIJI SU AVIONI BOLJI Berba s Milanovićem: Kohorst nosio značku F-16, švedska veleposlanica poručila 'naši Gripeni ne trebaju reklamu'

Potvrdio je tada i da najbolja ponuda ne mora biti i konačna jer će, rekao je, Međuresorno povjerenstvo razgovarati sa svakim ponuditeljem i postoje razni elementi koji će odlučiti o konačnoj odluci, kao što su eventualni broj simulatora, paket naoružanja, obuka pilota, otplatni plan i suradnja među državama, a očekuje da će ponuditelji u razgovorima i "smanjiti" iznos ponude.

Hrvatska nabavlja 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nude novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • Avatar Maturirao Karla Ma-tko sam ja?
  Maturirao Karla Ma-tko sam ja?:

  Gl....an. Pa nije valjda da su mu i sastavljena smeća od Gripena C/D koji se više ne proizvodi i čija ponuda je zapravo uvreda ili od Izraelaca u napadima na Siriju u ratu uništeni F16 block 30 u istoj kategoriji ... prikaži još! kao novi F16 block 70 četvrte generacije ili Rafale zrakoplov 4,5 generacije? Da to kaže bilo tko drugi oprostivo je. Ali kad to kaže ministar obrane onda to pokazuje potpuno neznanje.

 • Avatar Hazl113
  Hazl113:

  Nije točno.

 • gable:

  Taj veliki novac trosite u socijalne shvrhe. Imate djece umirovljenike koji zive na minimum ekstitencije. Pomognite familijama da vam ostanu u Hrvatskoj. I jos jedno pitanje sta me interesira "gdje je taj neprijatelj?