Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjetio Berak

Banožić o tome tko će slati krizne SMS poruke: Svatko će biti zadužen za svoj dio

Konferencija za medije održana u Zemuniku povodom pada mađarskog helikoptera
Sime Zelic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.07.2023.
u 15:46

"Zadaće za vojnike dolaze preko općinskih i gradskih stožera. Ovdje se konkretno radi o javnim površinama gdje se treba ukloniti najčešće stabla koja bi mogla stvoriti ugrozu za kuće, ali isto tako i za ostalu infrastrukturu", rekao je ministar.

Ministar obrane Mario Banožić posjetio je u nedjelju mjesto Berak u općini Tompojevci, gdje pripadnici Hrvatske vojske otklanjaju posljedice nevremena, istaknuvši da je najveći izazov uništena infrastruktura i nedostatak struje. Ministar Banožić je u izjavi istaknuo da je na području Vukovarsko-srijemske županije raspoloživo 500 vojnika za potrebe otklanjanja posljedica nevremena te ocijenio da bi stanovnici županije mogli dobiti električnu energiju "vrlo brzo". 

"Zadaće za vojnike dolaze preko općinskih i gradskih stožera. Ovdje se konkretno radi o javnim površinama gdje se treba ukloniti najčešće stabla koja bi mogla stvoriti ugrozu za kuće, ali isto tako i za ostalu infrastrukturu", rekao je ministar te zahvalio vojnicima na angažmanu, kao i "svim mještanima te općinskim i županijskim stožerima civilne zaštite koji su brzom reakcijom omogućili da se normalizira život" na tom području.

Ministar je pojasnio i proceduru o postupku ranog upozoravanja stanovništva putem Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama SMS porukama. "Riječ je o Pravilniku koji se nalazi na e-savjetovanju i koji je uputilo Ministarstvo unutarnjih poslova. U nekoliko resora koji sudjeluju kao sastavnice domovinske sigurnosti svatko će biti zadužen za svoj dio”, rekao je ministar te dodao da će dio koji se odnosi na Hrvatsku vojsku biti isti kao i do sada. "Sigurnosne ugroze se nisu promijenile, nego se promijenio način komunikacije i ovaj novi Pravilnik potpomaže takav način komunikacije", dodao je.

POVEZANI ČLANCI:

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić zahvalio je Hrvatskoj vojsci na pomoći, a o samom tijeku sanacije šteta rekao da ih je unazadilo novo nevrijeme. "U principu radimo dupli posao i trošimo duple resurse i materijale", dodao je. Naglasio je i kako od svih ugroza najviše problema imaju sa električnom energijom.  "Za subotu je bilo predviđeno da će biti priključeno 98 posto svih stambenih objekata, međutim, novo nevrijeme je izbacilo jedan dalekovod, izbacilo niskonaponske mreže na nizu mjesta, 200 trafostanica. A to se ne može jednostavno popraviti", objasnio je.

Potvrdio je da trenutno ne uspijevaju nabaviti dovoljno agregata za sve potrebe stanovnika, ali se nada da će za dva dana svi dobiti struju. Dekanić je naglasio da je Vlada obećala potporu te da je za četvrtak najavljen intervencijski plan u iznosu od oko 11 milijuna eura.  Načelnik općine Tompojevci Milan Grubač ocijenio je da su štete u pet mjesta u općini - velike. "Prvenstveno su stabla koja su popadala napravila štete na stambenim objektima, na električnoj mreži, zbog čega i dalje oko 50 posto kućanstava nema električne energije", rekao je i zahvalio Hrvatskoj vojsci na pomoći.

Karlovačka županija

Blaže kratkotrajno nevrijeme praćeno kišom i manjom tučom zahvatilo je 22. srpnja oko 17:20 sati područje Ribnika, Jurovskog Broda, Netretića, Blatnice Pokupske i Skradskog Sela. Zabilježena su poplavljena dvorišta i srušeno stablo, a zbog sanacije im je potrebna plastična folija za prekrivanje i zaštitu oštećenih objekata.

 Sisačko-moslavačka županija

 Srušena su stabla i električni stupovi, oštećeni krovovi i električni vodovi, zbog čega je došlo do prekida u opskrbi električnom energijom. Tijekom dana 22. srpnja ŽC 112 Sisak zaprimio je 43 zahtjeva za intervencijom vatrogasaca, koji su se odnosili na saniranje posljedica nevremena kojim je bila zahvaćena Sisačko-moslavačka županija prethodnih dana.

Brodsko-posavska županija

Radilo se na sanaciji krovova i otklanjanju kvara na dalekovodima i niskonaponskoj mreži. Tijekom jučerašnjeg dana, vatrogasci su imali 21 tehničku intervenciju na uklanjanju stabala drveća s električnih vodova, obiteljskih kuća te ostalih objekata, kao i uklanjanju crjepova s objekata koji su bili prijetnja za građane. 

Na sanaciji krovova i električnih vodova kao i na uklanjanju stabala, radilo se i u Požeško-slavonskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Zagrebačkoj županiji te Gradu Zagrebu gdje su građani uputili pozive vatrogascima kako bi otklonili štetu koja je nastala nakon nevremena. Nevrijeme je zahvatilo i jug Hrvatske pa su tako vatrogasci iz Dubrovačko-neretvanske županije također otklanjali oštećena stabla, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite.

 

>> VIDEO Zlokobni prizori nad Zagrebom: Dolazak oluje na zapadnom dijelu grada

Komentara 1

NO
Nostromo
19:07 23.07.2023.

Svaka županija ima O.I.C. U županiji kojoj prijeti bilo koja opasnost, u toj županiji poslati SMS. RIJEŠENO.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije