Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANfest

Banovina nudi multikulturalnost, ali i originalne proizvode Europi

\'04.03.2011., Marin Brod - Otvoren je BANfest,manifestacija koja ima cilj promociju gospodarstva i kulturne tradicije Banovine. Nazocili su i predsjednik RH Ivo Josipu009Aovic i sef delegacije EU u
\'Nikola Cutuk/PIXSELL\'
05.03.2011.
u 12:45

Dvodnevna manifestacija ispunjena je sadržajima koji promoviraju suživot naroda i kulturnu baštinu

Sve vrijednosti multikulturalnosti, bogatstvo povijesne baštine, te gospodarske mogućnosti, predstavljene su na prvom BANfestu, što je jučer otvoren u Marinbrodu pokraj Gline. Dvodnevna se manifestacija pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića, održava u sklopu Europskog programa za demokraciju i ljudska prava (EIDHR), a u organizaciji Udruge IKS iz Petrinje i Agencije lokalne demokracije iz Siska.

Nova zvjezdica na zastavi

– Drago mi je da ovdje prevladava svjetonazor suživota i pomirenja. Na europskoj zastavi već vidim 28. žutu zvjezdicu koja se kuje ovakvim manifestacijama. Moramo imati na umu da je pripadnost Europskoj uniji ujedno i pripadnost europskim vrijednostima. Vi ovdje pokazujete što mi možemo ponuditi Europi – rekao je otvarajući BANfest predsjednik Josipović.

Šef delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren najavio je kako bi BANfest, kao prva priredba te vrste u regiji, trebao postati tradicionalna manfestacija, jer Banovina ima kulturu koja potječe od mnogo entiteta.

Uime Sisačko-moslavačke županije, koja je pomogla organizaciju priredbe, nazočne je pozdravila županica Marina Lovri Merzel. Kako je rekla, zahvaljujući suživotu uspješno se rješavaju brojni problemi. Ujedno je spomenula gospodarski rast i vanjskotrgovinski suficit, kao pokazatelje gospodarskog oporavka.

Sposobnost stanovnika Banovine da razvijaju društvo tolerancije i napretka, spomenuo je i gradonačelnik Gline Milan Bakšić, a o sadržaju projekta BANfesta govorila je predsjednica petrinjske Udruge IKS Palma Miličević.

Bogatstvo nacionalne baštine i kulture svojim su nastupom potvrdili članovi Seljačke sloge iz Graberja, Pododbora Prosvjete iz Dvora, te Bošnjačkog KUD-a Nur iz Siska.

Sajam poduzetništva

BANfest je popraćen brojnim priredbama, od kojih je posebno zanimljiv sajam sa pedesetak štandova udruga i proizvođača s područja Banovine. Uz sajam, posjetitelji manifestacije danas će moći razgledati više prigodnih izložbi, održat će se mala seoska olimpijada, radionice za djecu, te kulturno umjetnički i zabavni program. Okrugli stol posvećen je građanskom sudjelovanju u razvoju zajednice.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije