Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rješenje na pomolu

Bankovni stručnjaci će rješavati spor oko Ljubljanske banke

'ljubljanska banka'
''
08.07.2012.
u 23:30

Ministri Vesna Pusić i Karl Erjavec punih su pola sata raspravljali o problemu koji dva desetljeća opterećuje susjedske odnose

Najave prije subotnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije oko Ljubljanske banke bile su oprezne jer su svi bili svjesni mogućnosti da se razgovor na marginama dubrovačkog summita pokaže samo diplomatskom gestom. No Vesna Pusić i slovenski kolega Karl Erjavec uspjeli su zagristi u temu koja dugo opterećuje odnose dviju država i pronašli početno rješenje: angažirat će neovisne stručnjake da im pomognu. Pitanje Ljubljanske banke zapelo je u slijepoj ulici.

Nominalno, postojala je politička volja s obje strane, ali se slovenska strana malo prečesto koristila tim neriješenim pitanjem izvlačeći ga – uglavnom – za unutarpolitičke prilike, kao nedavno, kad se Hrvatska nije dala uvući u raspravu, ali i izravno: potežući to pitanje i dovodeći ga u vezu s interesima Hrvatske, kao primjerice, ratifikacijom hrvatskog Pristupnog ugovora, što je Hrvatska – a i V. Pusić – uporno odbijala prihvatiti kao opciju, smatrajući da je riječ o posebnom procesu.

Razgovor V. Pusić i Erjavca trajao je dulje od pola sata. Za to su vrijeme ministri usuglasili prvi konkretni – i izvodiv – korak: svaka će država angažirati bankovnog stručnjaka koji će pripremiti prijedloge za rješavanje spora. Još – s obje strane – ministri trebaju dobiti mandat Vlade i premijera. Rješavanje pitanja Ljubljanske banke ključno je u odnosima među dvije države, ustvrdila je Pusić, dok je sa slovenske strane neslužbeno komentirano kako dogovor pokazuje "napredak s hrvatske strane", iako je zapravo riječ o smjeru koji hrvatska strana drži godinama.

Ključne riječi

Komentara 21

DZ
dzukaficuka
23:44 08.07.2012.

kaj je Zslovenci EU Janez Jansa nema blokade ki je vrag ste se u kakali

TO
Toni50
23:54 08.07.2012.

Ne radi se o nikakovome sporu nego o dugome dugu prema štedišama .. Tu nema nikaove filozofije kada se radi o pljački.,..

MK
mali kukuriku
10:44 09.07.2012.

LB će skupo koštati Sloveniju, puno više nego "izbrisani", ali to su i zaslužili. Lopovluk treba kazniti!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije