Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer Ivo Sanader o državnom proračunu i najavama iz bankarskih krugova

Banke traže kamate i do 20%, HNB ograničio kamate na 14%

19.11.2008.
u 11:35

Svjetska kriza dominirala je posljednjim ovogodišnjim aktualnim prijepodnevom u Saboru.

Ukidanje povlastica
Premijer Ivo Sanader najavio je da će proračun biti manji 15 milijardi kuna, da će zastupnicima i ministrima biti ukinute neke povlastice (primjerice, besplatno parkiranje, do otvaranja rasprave o povlaštenim mirovinama) te prvi put otvorio mogućnost odgode gradnje pelješkog mosta.

Gradovima će uzeti 3 mlrd. i dati tvrtkama

HNB ne smije kreditirati tvrtke

Agrokor: Fond će omogućiti pristup novcu

Sanaderov oproštaj s nultim deficitom

Sindikalisti: Premijer Sanader je nevjerodostojan

Sindikati poručuju premijeru Sanaderu: Zamrzavanje samo uz kolektivni ugovor

Esdepeovac Nenad Stazić proziva: Žužulovim kćerima 10 milijuna


– Kad je riječ o infrastrukturnim projektima, među kojima je i pelješki most, gradnju nekih možda ćemo morati prolongirati – odgovorio je zastupniku Slavoncu Bori Grubišiću (HDSSB). Za slavonske projekte premijer je rekao da idu dalje.


Foto: Renato Branđolica

Plaće u javnim službama neće biti zamrznute, nego će na godinu dana biti odgođen njihov rast od šest posto. Sa sindikatima će se, pak, već u jesen dogovoriti da se povišica od tih šest posto godišnje isplaćuje još tri godine poslije krizne 2009. Naravno, uvjet je da sindikati prihvate taj koncept. Retorički zaokret u pristupu plaćama – od zamrzavanja do odgode – koji je izazvao pomutnju u Saboru jer se dosad govorilo samo o zamrzavanju, izazvao je sam premijer kad je rekao da se sa socijalnim partnerima dogovaraju različite mjere za to, ali ne zamrzavanjem plaća jer će one porasti dva posto na račun naknade za minuli rad od 0,5 posto, božićnica i regresa. No, to što će plaće porasti dva posto, za što će biti rezervirano 590 milijuna kuna, ne znači, naravno, da će i porasti za onih šest posto.


Iduće jeseni bolje
Ne postigne li se sa sindikatima dogovor o plaćama, moguće je da će Vlada ipak ići u proračunski deficit, kazao je Sanader. Istaknuo je da darovi za djecu i božićnice za zaposlene neće doći u pitanje. Posebno se ozbiljno osvrnuo na banke i pozvao one u stranom vlasništvu da ne izvlače novac iz Hrvatske. Kazao je i da postoje najave da će banke podizati kamate na već postojeće kredite građanima i državi na astronomske visine te da je ministar financija od bankara doznao da neke banke očekuju rast kamata sa 13 na čak 20 posto. – To moramo spriječiti – rekao je Sanader, pozivajući banke da podijele težinu trenutka s društvom.

Što je premijer mislio kad je govorio o kamatama od 20 posto nije jasno jer je HNB već ranije ograničio najviše dopuštene kamate na 14 posto godišnje. Posljednji poznati podaci HNB-a pokazuju da su najskuplji krediti na tržištu ulasci u dopušteni minus – od 12 do 13% – dok su kamatne stope potrošačkih kredita preskočile granicu od 10 posto. Stambeni su krediti oko 7 posto. Banke ni teoretski ne mogu dignuti kamate iznad 14 posto, ali može se dogoditi da povećavaju trošak drugih usluga. U strukturi prihoda domaćih banaka oko 30% su nekamatni, a 70% prihodi od kamata.

Sanader i ministri provjerili pluća, Čobankoviću trebaju lijekovi

Jandroković: U MVP-u nema korupcijskih afera

Vlada RH nije zabranila dječje darove i božićnice

Sanader: Ravnatelj policije ne može politički istupati


Ne iznositi novac iz Hrvatske

Sanader je izvijestio da se radi na modelu dokapitalizacije Hrvatske poštanske banke (HPB), a za drugu hrvatsku banku, Croatia banku, rekao je kako se razmatra mogućnost dokapitalizacije ili privatizacije.
Apelirao je na banke u stranom vlasništvu da, kao što to čine od 2002., depozite ne izvlače iz Hrvatske, istaknuvši kako će HNB učiniti sve da se to spriječiti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije