Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odvjetnica oštećenih

Banke su uništile ljude, a same se nisu zadužile u 'švicarcima'

'FORUM  11.04.2012., Zagreb - Odvjetnica Nicole Kwiatkowski  zastupa udrugu Franak u sporu protiv osam banaka. Nicole Kwiatkowski. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL '
'Davor Puklavec/PIXSELL'
30.04.2012.
u 15:00

Izgube li spor, banke bi morale vratiti ono što su zaradile na rastu švicarskog franka i na rastu kamata. I to svima koji su digli kredite!

Odvjetnica Nicole Kwiatkowski, koja bi mogla postati hrvatska Erin Brockovich, očekuje da će osam banaka shvatiti ozbiljnost i utemeljenost tužbe koju je protiv njih podigla i da će sve završiti nagodbom! Riječ je, podsjetimo, o tužbi dviju udruga – Potrošač i Franak – u čije je ime odvjetnica podnijela kolektivnu tužbu Trgovačkom sudu u Zagrebu zbog dva elementa iz prakse hrvatskih banaka.

Zašto su kamate rasle

Jedna od tih osam banaka, Erste banka, izvijestila je javnost, kako je to obavezna, putem Zagrebačke burze, da je primila tužbu. A riječ je, prvo, o kreditima u švicarskim francima koji su na rub opstanka gurnuli mnoge obitelji nakon što je franak jako narastao, a da stvar bude gora, i kamate su rasle istodobno. Odvjetnica tvrdi da su klijenti banaka morali biti obaviješteni da je švicarski franak valuta o čijem tečaju u kunama Hrvatska narodna banka ne brine.

Zato se dogodilo da franak naraste 50 posto, a da je kuna i dalje stabilna, da u Hrvatskoj nema inflacije. Banke su tvrdile da su se i zadužile u švicarskim francima pa da ne mogu nikako sudjelovati u podjeli tereta koji je pao na leđa klijenata. No, odvjetnica Kwiatkowski tvrdi da se banke nisu zadužile u francima, da o tome imaju neke dokaze, a i na sudu će biti razmotrene bilance banaka iz kojih će biti vidljivo gdje su se zadužile. Druga stvar zbog koje su banke tužene su kamate, u Hrvatskoj već desetljećima puno veće nego na zapadu, iako je inflacija podjednaka. Odvjetnica tvrdi da nije u skladu sa zakonom kad banka diže kamate i o tome samo obavijesti dužnika, a ni riječi ne kaže zbog čega se rast kamata dogodio.

Odnos prema potrošačima

– Kamate su na zapadu vezane uz neku referentnu točku, kao što je libor ili euribor, pa onda rastu ako ta stopa raste, a ne zato što se sastao upravni odbor banke i odlučio dignuti kamatu – kaže Kwiatkowski.

Ističe kako je libor padao u trenutku kad je švicarski franak rastao pa su kamate u tom trenutku trebale padati, a ne rasti kako se to dogodilo pa su tim dužnicima rate odjednom buknule na puno veće iznose. Klijenti banaka moraju dobiti obavijest o tome zašto je kamata narasla. U kamati treba biti uračunana i bankovna marža i mora se znati kolika je ona. Ovako, na zapadu su kamate na stambene kredite između 2,5 i 3 posto, a u Hrvatskoj između 5,5 i 7 posto!

Ako udruge dobiju spor, banke bi morale sniziti kamate na kredite, objasniti klijentima od kojih elemenata se kamate sastoje i zašto rastu kad rastu. No, ne samo to, banke bi morale vratiti ono što su zaradile na rastu švicarskog franka i na rastu kamata! Bili bi to veliki iznosi, koji bi znatno smanjili i dalje jako solidne dobiti banaka u Hrvatskoj. Zbog toga odvjetnica pretpostavlja da bi banke mogle pristati na nagodbu u kojoj bi morale vratiti samo dio tog novca, dok bi dio štete pretrpjeli dužnici. Jer, ako udruge dobiju ovu kolektivnu tužbu, pravo na odštetu imali bi svi koji su digli kredite...

Odvjetnica tužbu temelji na direktivama EU i na europskoj pravnoj stečevini, na europskom standardu odnosa prema potrošačima kakav u Hrvatskoj nismo dosegnuli.

Ključne riječi

Komentara 114

GG
ggap
15:11 30.04.2012.

Puna podrška odvjetnici! Banke su uništili ne samo građane nego i privredu. Devedesetih, naplatom kamate na kamatu (zelenašenjem) uništile su barem 100.000 radnih mjesta. Banke su \"gazde\" u pojedinim regijama - jedan je dužnosnik banke od kojeg se tražio reprogram kredita poduzeću rekao: \"Meni je cilj da vi idete u stečaj.\" A da ne govorimo o sudačkom strahu - slučaj lihvarske kamate deset se godina ne može riješiti na sudu jer je sudac boji presuditi banci! Postali smo kolonija, roblje, i šutimo....

OR
ordoABchao
15:14 30.04.2012.

možda se varam ali prezime Kwiatkowski mi zvuči kao da pripada istom onom narodu koji iste te banke posjeduje. mislim da oni koji su tužili neće dobiti ništa jer to je kao da recimo George Bush tuži naftne kompanije a sam je naftaš. kažem, daj Bože da se varam pa da ljudi dobiju spor ali teško

MA
marinko1234
16:42 30.04.2012.

Treba pročitati i razmisliti prije potpisivanja. Tko zna čitati prolazi bolje u životu. A gramzivost zatupljuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije