Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokrenuta istraga

Bankarica i bivši carinik "digli" četiri milijuna kuna!

novac
Foto: Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL
10.07.2014.
u 14:05

Službenica imotske poslovnice PBZ-a krivotvorila je potpise klijenata i s njihovih računa oročena sredstva prebacivala na privatnu tvrtku

Nakon što je noć provela na policiji, 51-godišnju bankaricu iz Zmijavaca, službenicu imotske poslovnice PBZ-a sudac istrage Županijskog suda u Splitu pustio je na slobodu. Splitsko Županijsko državno odvjetništvo protiv nje je pokrenulo istragu zbog osnovane sumnje na počinjenje produljenog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te krivotvorenja službene ili poslovne isprave, dok 40-godišnju vlasnicu jedne tvrtke, kao i 45-godišnjeg bivšeg carinika, ovlaštenog potpisnika za raspolaganje računom te tvrtke, sumnjiče za poticanje.

Bankarica je od početka 2013. do lipnja 2014. godine, bez znanja i suglasnosti dvanaest klijenata banke raskidala njihove ugovore o oročenom depozitu, a potom sastavljajući neistinite naloge za prijenos i za isplatu na kojima se potpisivala u ime klijenata, novčana sredstva raskinutih depozita manjim dijelom osobno prisvojila, a većim dijelom novac doznačavala na račun jednog trgovačkog društva. S tog su računa novac podizali drugookrivljenica i trećeokrivljenik, dok je dio novca u ukupnom iznosu 3.095.618 kuna i dalje ostao na računu društva, koji je blokiran rješenjem suda od 9. lipnja 2014. Oštetila je time banku za iznos u protuvrijednosti 4,008.513 kuna.

Osim bankaricu, policija je privela i bivšeg carinika, ali i on je pušten. Izrečena im je mjera opreza zabrane približavanja i održavanja bilo kakve veze sa svjedocima. Protiv tog rješenja će Državno odvjetništvo podnijeti žalbu izvanraspravnom vijeću suda. Vlasnicu tvrtke policija još nije pronašla, navodno je u BiH. 

Inače, carinik je dobro poznat policiji. Suspendiran je s posla nakon što je vozilom nasrnuo na prometnog policajca koji ga je zaustavio u Dugopolju u lipnju prošle godine. 

>> Prodavao im 'posao' u Holdingu za 1000 eura

Komentara 2

BS
bravo_sammir
03:48 11.07.2014.

kao to da kod nas u Hr ljudi tako olako kradu? Ne libe se krasti od tvrtke , drzave a i njihova okolina to prihvaca. Ako bih nekoga vidio da ukrade 5 kuna ili ne placa porez odmah bih ga prijavio i nadao se da ga ogule. Da je toliko lopova u hrvatskoj - sramota.

OB
Objektivno...
15:43 10.07.2014.

Šta nisam bio bankarica ili carinik?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije