Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetske financije

Bankari su osigurali kapital, eurozona čeka političku odluku

'euro novcanice'
''
01.12.2011.
u 23:00

Dobra vijest stigla je "preko bare" - Stope rasta BDP-a u SAD-u i Kanadi veće su od očekivanih.

Španjolska i Francuska vješto su iskoristile euforiju koju je izazvala odluka vodećih centralnih banaka da od ponedjeljka 5. prosinca spuste kamatne stope i tako osiguraju jeftine kredite za stabilizaciju svjetskog financijskog sustava. Te su zemlje jučer prodale svoje obveznice po cijeni koja je bila najniža u posljednjih mjesec dana.

>>Intervencija FED-a

Amerika vraća dug

Druga dobra vijest također je stigla “preko bare”. Za razliku od Europe koja ulazi u recesiju, američki kontinent vraća staru slavu. BDP SAD-a porastao je u trećem kvartalu 2,5, a Kanade za visokih 3,5 posto. Dodatnu težinu dogovoru Amerike i Europe daje činjenica da ga je podržala i Kina, koja će također u svoj bankarski sustav ubrizgati dodatni kapital koji će kineske banke uložiti na Zapad. Uspije li akcija, sveti Nikola bi lako mogao postati zaštitnik eurozone, a ne samo djece i putnika.

Dan poslije euforije, koja je nakratko rasplamsala svjetske burze, ipak stižu upozorenja da novac neće riješiti problem ako ga ne budu pratile i političke odluke 9. prosinca, tijekom novog susreta europskih lidera. Prinosi koje će na svoje obveznice platiti Španjolska i Francuska daleko su od poželjnih, ali prošli su bolje od Italije koja je dan prije zajedničke akcije centralnih banaka platila premiju od osam posto kao da je riječ o nekoj banana državici. U ratu koji se vodi u europskom medijskom prostoru Nijemci se doživljavaju kao glavni kočničari reformi, pa se i neuspjela prodaja njemačkih obveznica tumači kao poruka kancelarki Merkel kamo je vodi neodlučnost.

Neravnoteža ostaje

– Dogovor centralnih banaka sigurno će ublažiti napetosti na novčanim tržištima, ali ta intervencija neće ništa napraviti za rješavanje strukturnih problema u eurozoni. Neravnoteža između pojedinih dijelova eurozone ostaje. Financijska kriza eurozone daleko je od konačnog rješenja, do kojeg može doći jedino promjenom Lisabonskog sporazuma koji bi vodio prema fiskalnoj integraciji ili odluka ECB-a o neograničenoj kupnji obveznica država članica do određenog prinosa – kaže Stipe Laća, analitičar ST-Investa.

Ključne riječi

Komentara 36

OB
-obrisani-
23:38 01.12.2011.

Srijedom koordinirano djelovanje banka nije rješenje, ali može im kupiti neko vrijeme.

OB
-obrisani-
00:21 02.12.2011.

Otkud im ? Zar će vratiti barem mali dio ono što su opljačkale ? Banke se mora nacionalizirati i drugog rješenja nema !

OB
-obrisani-
23:13 01.12.2011.

DržavA Massachusetts tuži Bank of America, Citigroup, JP Morgan i druge za ilegalno i nepravilno provođenje postupaka hipoteka za preuzimanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije