Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza ekonomista

Bankari pesimistični: Pad BDP-a bit će 1,1 posto

Trg bana Jelačića
19.07.2013.
u 17:23

Na stranicama Hrvatske udruge banaka objašnjeno je da je do širenja pesimizma došlo zbog promjena u investicijama i izvozu. "Dok se prije šest mjeseci očekivao njihov blagi rast, sada se očekuje blagi pad", pišu na stranicama HUB-a

Glavni ekonomisti šest najvećih hrvatskih banaka pesimističniji su u vezi s kretanjem hrvatskog gospodarstva nego što su bili na početku godine.

Dok su u prosjeku u siječnju ekonomisti iz banaka očekivali pad BDP-a od 0,2 posto, sada u prosjeku očekuju pad od 1,1 posto. Najoptimističniji od šest ekonomista očekuje pad BDP-a od 0,8 posto, a najpesimističniji čak od 2 posto. U siječnju je najoptimističniji "prognozer" čak rekao da ćemo imati rast od 0,5 posto.

Očekuje se pad investicija i izvoza

Na stranicama Hrvatske udruge banaka objašnjeno je da je do širenja pesimizma došlo zbog promjena u investicijama i izvozu. "Dok se prije šest mjeseci očekivao njihov blagi rast, sada se očekuje blagi pad", pišu na stranicama HUB-a o analizi ekonomista koji očekuju i veći deficit te veću stopu nezaposlenosti.

"Kada je riječ o financijskim parametrima, i tu se očekuju pogoršanja, ali blaga. Jedan ekonomist očekuje rast kamatnih stopa na tržištu novca do 6 posto, no ostali ga u tome ne slijede", piše u analizi. Prosječno ekonomisti očekuju da će kamatne stope biti oko 3,12 posto. Tečaj im ostaje između zacrtanog intervala od 7,5 do 7,6 kuna za jedan euro.

>>Dolaze teži dani: Nezaposlenost će rasti, a plaće padati

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije