Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkup stanova?

Bankari nude Liniću: Uzmite naše neprodane stanove

linic
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
12.10.2013.
u 13:45

Ministarstvu financija ponuda primamljiva je primamljiva jer bi se tako naplatio PDV

Ministarstvo financija krenulo je u razgovore s bankama o najmu neprodanih stanova, potvrdio je pomoćnik ministra financija Branko Šegon. Razgovor su potaknuli bankari na sastanku s ministrom Linićem.

Rezervacije pojele dobit

– Banke se žale da imaju veliku imobiliziranu imovinu, a kako je i državi u interesu da se ta imovina stavi u funkciju, zatražili smo da dostave točne podatke o neprodanim stanovima – ističe Šegon.

Nedavno je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kazala da je samo u Zagrebu 20 tisuća praznih stanova, a ta se brojka u neslužbenim procjenama proteže i do 40 tisuća za cijelu zemlju. Njihova prodaja ne ide usprkos nekoliko programa sufinanciranja neprodanih stanova. Ministrica Mrak-Taritaš kazala je da je u sklopu posljednjeg POS-a plus programa do kraja kolovoza prodano samo stotinu stanova, što je u svakom slučaju kap u moru problematičnih nekretnina koje su investitore već povukle na dno, a sve veći su teret i bankama. Središnja je banka ovo ljeto naredila povećanje rezervacija za loše kredite većim dijelom zbog loše naplate kredita iz nekretninskog biznisa, što će, procjenjuje Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta, pojesti cijelu ovogodišnju dobit banaka.

Kako će država profitirati u tom poslu i zašto bi ušla u novi aranžman s bankama? Pomoćnik ministra financija Branko Šegon objašnjava da su građevinari veliki porezni dužnici, oni su uglavnom odbili pretporez, ali državi nisu platili PDV.

– Država bi se naplatila kroz dugoročni najam stanova u razdoblju od deset godina. Prije nego što krenemo u razgovore o modelu trebamo znati brojku, je li to 20, 500 ili tisuću stanova, gdje se nalaze, koja je kvadratura, koja lokacija, mogu li se iznajmiti?

Banke još nisu dostavile tražene podatke – kaže Šegon. Njegova je procjena da bi se stan od 50 kvadrata mogao iznajmiti za dvjestotinjak eura, no već bi na početku trebalo utvrditi i stvarnu vrijednost svake nekretnine. Otvoreno je pitanje tko bi bio vlasnik stanova u najmu i bi li ih država možda otkupljivala od banaka, što one priželjkuju, i ponudila u najam prema sličnim uvjetima kao u POS programu? Bankari su također sugerirali državi da otkupi stanove građana pod ovrhom, ali u Ministarstvu financija nisu pokazali interes za tu vrstu intervencije. Ministar financija Slavko Linić jednom prilikom je kazao da se socijalni problemi građana pod ovrhom trebaju rješavati u socijalnim ustanovama ako za to postoji potreba.

Bijeg od odgovornosti

Maruška Vizek s Ekonomskog instituta kaže da ne bi podržala nijedan program u koji bi država trebala uložiti samo jednu lipu iz proračuna. – Problem s neprodanim stanovima vrti se već pet godina, a ni investitori ni banke ne žele snositi odgovornost za vlastite poslovne odluke. Što se prije eliminira s tržišta ono što nema perspektive, prije ćemo krenuti naprijed – kaže M. Vizek.

Iz Erste banke potvrdili su "inicijalne kontakte", ali i oni tvrde da je prerano govoriti o detaljima.

– Načelno i općenito govoreći, Erste banka podržava sve kvalitetne inicijative s ciljem dinamiziranja tržišta nekretnina. Ideja o najmu neprodanih stanova mogla bi donijeti određene pozitivne učinke – odgovaraju u Erste banci koja ima 550 neprodanih nekretnina od 2380 koje su financirali.

U HYPO banci kažu da su dostavili traženu dokumentaciju i kontaktirali s partnerima.

>>Linić građanima: Ne pristajte na nove bankarske marže

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije