Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera: USKOK i DO istražuju sanaciju zagrebačkog klizišta

Bandićevom kumu Penavi milijunski posao mimo natječaja

fraterscic
Goran Stanzl
17.10.2009.
u 00:10

Kopanje vodovodnih i kanalizacijskih cijevi preko Vodoprivrede dano je Tigri, a Grad je obećao uplatiti 8,3 milijuna kuna mimo ugovora o sanaciji

USKOK i Državno odvjetništvo istražuju kako je tvrtka Tigra u vlasništvu Milana Penave, koji je kumstvom povezan s gradonačelnikom Milanom Bandićem, mimo natječaja, preko Vodoprivrede, ušla u posao sanacije najvećeg klizišta u Zagrebu, Velikog potoka na Črnomercu.

Na kocki 200 milijuna
Na istragu ih je ponukao tekst objavljen u prosincu 2008. u Večernjem listu kojim se upozorava da je Vodoopskrba i odvodnja u paketu sa sanacijom klizišta Vodoprivredi prepustila posao kopanja vodoopskrbnih i kanalizacijskih kanala iako to nije u ovlastima Vodoprivrede.

Upozorili smo da se time otvorila mogućnost zakonskog obilaženja javne nabave. Posao sanacije klizišta, prema procjeni voditelja projekta Dubravka Filipana, u konačnici će koštati i do 200 milijuna kuna.

Pokušali smo razriješiti misterij koji su otkrili istražitelji: iako je ugovor s Tigrom potpisan na 8,3 milijuna kuna, Vodoprivreda je Penavi uplatila 3,1 milijun, a predstavnik Vodoprivrede istražiteljima je rekao da je ostatak izravno dogovoren s Gradom. Operativac D. Filipan vrlo nam je jasno objasnio tijek 53 milijuna kuna koliko je prošle godine koštala prva faza sanacije potoka Črnomerec i dijela klizišta. No, dvojbene odluke nadređenih instancija, odnosno tadašnjeg Poglavarstva, nije uspio razjasniti.

– Zagrebački holding financirao je sanaciju 70 posto, odnosno Hrvatskim vodama uplatio je 37 milijuna kuna. No, da bi počela sanacija, trebalo je prvo srediti kanalizaciju u Vaupotićevoj što je Poglavarstvo predalo Vodoprivredi i uplatilo joj 3,1 milijun kuna. Ostatak do osam milijuna kuna također je trebao uplatiti Grad, no nikad nije uplatio, pa je Tigra prestala raditi nakon što je izvela radove u vrijednosti 4,5 milijuna kuna – kaže Filipan. Zašto ostatak od pet milijuna kuna nije uračunat u ugovor između Grada, Holdinga, Hrvatskih voda i Vodoprivrede, nije znao.

A cijevi će puknuti
Još je manje jasno zašto je posao koji je u ingerenciji VIO-a predan Vodoprivredi.

Najveći je problem što bi skupi projekt mogao postati i skuplji jer radovi na Črnomercu miruju od početka ove godine. Filipan upozorava da su kućanstva priključena na mimovod i ako bude hladnija zima, cijevi će popucati. Još nije potpisan ugovor za drugu fazu. Holding nije raspisao natječaj za sanaciju 9,5 km vodovoda i 11,5 km kanalizacije u vrijednosti 65 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 23

OB
-obrisani-
07:03 17.10.2009.

ne brini kume,milan će sve to da sredi

GA
gala
08:38 17.10.2009.

vrli sdp-ovci koji su jučer vrištali u saboru za 6 milijuna kuna, klevečući m san grupu, a o slučajevima koje istražuje uskok u koje je izravno umješan milan bandić i gdje se okreću puno veći novci ni riječi da bi rekli.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
02:49 17.10.2009.

Bravo Kume. Kad Bandic postane predsjednik, kopaces kanalizaciju od Slovenije do Srbije. I natrag.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije