Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ REMETINCA

Bandićev prvi potez raspuštanje vodstva Holdinga?

Milan Bandić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
12.03.2015.
u 09:50

Špekulacije da će svoje ovlasti prenijeti na drugu zamjenicu Vesnu Kusin analitičari smatraju apsurdom jer bi Sandri Švaljek time dao vjetar u leđa za izbore

Sve odluke zagrebačke gradske uprave, one koje izravno i neizravno utječu na živote građana, ponovno su u rukama Milana Bandića. Iako je pritvoren drugi put, gradonačelnik koji broji pet mandata na čelu Zagreba, ovaj put nema sudsku zabranu obnašanja dužnosti i gradom može i upravljat će iz Remetinca.

Konzultacije obvezne

Kako neslužbeno doznajemo, među prvim potezima bit će raspuštanje vodstva Zagrebačkog holdinga, koje je prije tri dana postavila Sandra Švaljek i davanje punomoći za svoju zamjenu Vesni Kusin, umjesto Sandri Švaljek. Njegove su odluke prioritetne, a Sandra Švaljek, njegova dosadašnja zamjenica, koja je obnašala dužnost gradonačelnika, od jučer ne smije samostalno potpisati ni jedan dokument.

Ona se ponovno, barem do pravomoćnosti odluke o istražnom zatvoru i stvarnog utvrđivanja dulje spriječenosti gradonačelnika, odnosno do vremena kojeg će Milan Bandić provesti u pritvoru, vraća na mjesto zamjenice, bez prava da kao u protekla četiri mjeseca samostalno donosi odluke. Odluka Županijskog suda o ukidanju zabrane obnašanja dužnosti Bandićeva je slatka pobjeda i nad zamjenicom Švaljek koja se, prema mišljenju Bandićevih pristaša, otela kontroli i posve ga razočarala. Sve što je odlučila i učinila u tom kratkom razdoblju povratkom Milana Bandića na dužnost pada u vodu. Pred gradonačelnikom Bandićem tri su dana da na odluku o svome drugom pritvaranju uloži žalbu o kojoj će ponovno odlučivati Izvanraspravno vijeće Županijskog suda. Tri su to dana u kojima će, kako neslužbeno doznajemo, donijeti odluku hoće li ponovno, kao i u prvom slučaju pritvaranja, svoje ovlasti uz punomoć prenijeti na jednu od svojih zamjenica. Ovaj put to zasigurno neće biti Sandra Švaljek, koja je na izborima 2013. bila prva na Bandićevoj listi, nego će Bandić punomoć, bude li je potpisivao, dati svojoj drugoj zamjenici Vesni Kusin.

Pravo na to ima, tvrdi i ministar uprave Arsen Bauk navodeći da Bandić može birati kojoj će od svojih dviju zamjenica dati punomoć.

– S aspekta primjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, gradonačelnik koji ima dva zamjenika ovlašten je u bilo kojem trenutku, zbog svoje odsutnosti ili spriječenosti u obavljanju dužnosti, odrediti koji će ga od zamjenika zamjenjivati (što uključuje i promjenu osobe koja ga zamjenjuje). Ako ne odredi nijednoga, zamjenjivat će ga prvi koji je bio na listi kad su zajedno izabrani – poručio je Bauk. Bude li izabrao V. Kusin, za razliku od do sada, kad ga je mijenjala S. Švaljek, Bandić će nesmetano moći komunicirati sa svojom zamjenicom koja će biti dužna konzultirati se baš u vezi sa svim pitanjima upravo i jedino s gradonačelnikom Bandićem. Zanimljivo je da je Milan Bandić sve ovo vrijeme, ako je i bio nezadovoljan neposlušnom Švaljek, imao pravo zamijeniti je Vesnom Kusin, u koju se sada pouzdaje.

– Bandić je gradonačelnik i uvijek može zamijeniti svoga zamjenika. Smisao je te odredbe da se osigura kontinuitet vlasti, a ne da se rješavaju politički sukobi – kaže Bauk. Politički analitičar Žarko Puhovski tvrdi pak da bi zamjena Sandre Švaljek Vesnom Kusin bio loš Bandićev potez misli li podnijeti ostavku i isprovocirati prijevremene izbore.

Moraju ga slušati

– Realno je da će Švaljek biti kandidatkinja na izborima, a smijeni li je, Bandić će joj olakšati poziciju jer će dobiti stigmu žrtve. S druge strane, zadrži li Švaljek na poziciji zamjenice s punomoći, na eventualnim izborima Švaljek bi imala manje šanse kao kandidatkinja koja na izbore ide s mjesta zamjenice – tumači Puhovski. Sličnog je mišljenja i profesor Pravnog fakulteta Ivan Koprić, koji drži da bi se Bandić ipak trebao držati svoje prve odluke. – Ako Bandić ostane u pritvoru, iza toga odredi drugu zamjenicu, a onda iz nekih razloga da ostavku prije 2. lipnja, u tom trenutku po zakonu prva zamjenica opet preuzima dužnost – rekao je Koprić.

– Puno je scenarija. No, za koji dan bit ćemo pametniji i vidjeti u kojem će se smjeru odvijati situacija – kazala je Sandra Švaljek za Radio Sljeme. Bandićeva najveća zamjerka S. Švaljek izbor je nove uprave Holdinga koju je odradila bez dogovora koje, realno, zbog zabrane komuniciranja, nije ni moglo biti. Bude li Bandić dao novu punomoć Švaljek, što se teoretski može dogoditi, ona će tu odluku, budući da on ima gradonačelničke ovlasti, morati provesti.

Komentara 76

JU
jujo
09:55 12.03.2015.

Zasto uvjek pisete o Bandicu pisite malo o sirotinji ili se mozda takvog nesto stidite.

IV
ivanbili25
10:14 12.03.2015.

Da, da, Bandić u pritvoru nema pametnijeg posla nego se baviti Holdingom, novinarske spekulacije.

PR
Prunus
10:17 12.03.2015.

Hm, naslov s upitnikom, vidim ovi dežurni komentatorski sdp-ovci otkada su načuli da je Švaljekica u dobrim odnosima s Milanovićem samo sipaju komplimente na račun Švaljekice, ha,ha... kada je zapošljavala muža u Holding, tada je bila Bandićeva "rođakinja". P.S. koji vrag je ona napravila u 4 mjeseca u Zagrebu osim što vegetira (ništa ne potpisuje i pije kavice s novinarima te kuje planove Bandiću iz leđa sa sdp-ovcima ili hdz-ovcima)?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije