Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bandić od građana dobio 6,4 milijuna, a Josipović deset puta manje

Osim što je Bandić prikupio znatno više novca od Josipovića, zanimljivo je, sudeći prema objavljenim brojkama, da građani mnogo više vole Bandića.
03. siječnja 2010. u 10:39 23 komentara 4 prikaza
milan bandić
Foto: Anto Magzan/Pixsell

Predsjednički kandidati objavili su privremena izvješća o donacijama prikupljenima do 31. prosinca prema kojima je Ivo josipović dobio 4,753 milijuna kuna, a Milan Bandić čak 6,986 milijuna kuna.

Bandića vole ‘kapitalci’
Osim što je Bandić prikupio znatno više novca od Josipovića, zanimljivo je, sudeći prema objavljenim brojkama, da građani mnogo više vole Bandića. Naime, dok je Josipović od fizičkih osoba, odnosno građana dobio 602.487 kuna za lakši uspon na Pantovčak, Bandić je od njih prikupio čak 6,416 milijuna kuna što je deset puta više!

Analizirajući iznose pojedinačnih donacija komotno možemo zaključiti da Bandića više vole “kapitalci” nego građani koje on voli nazivati “običnim ljudima”. Od ukupno 209 donatora koji su Bandiću svojim novcem odlučili pomoći u nastojanju da postane predsjednik Republike njih čak 26 odlučilo mu je uplatiti 90.000 kuna što je zakonom najveća dozvoljena donacija za fizičke osobe.

Vlastiti kredit
Još 22 donatora odlučilo mu je pokloniti 70 ili više tisuća kuna. Jedan od donatora koji su Bandiću dali najveću moguću donaciju je Pero Vićan, bivši dubrovački dogradonačelnik a sada vijećnik u Gradskom vijeću. Zašto ste dali toliki novac Milanu Bandiću?

– Puno me pitate, pa Bandića znam sto godina. Kako ga ne bi znao kada sam godinama bio zamjenik dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice? – rekao nam je jučar Vićan. O razlozima svoje donacije više od toga nam nije želio reći zato što ga, kaže, novinari često krivo citiraju. Za razliku od Bandićevih, struktura Josipovićevih donatora potpuno je drukčija.

Najviše građana dalo mu je između 100 i nekoliko tisuća kuna, a najveća donacija od fizičkih osoba iznosi 75.000 kuna. Od pravnih osoba Josipović je skupio ukupno 299.500 kuna, a najviše mu je dala tvrtka Dioki – 200 tisuća kuna. Bandić je, pak, od gospodarstvenika prikupio 570.000 kuna, a najviše je dobio od trvtke Filip trade – 300.000 kuna.

Za razliku od Bandića, Josipović je mogao računati i na pomoć od stranke koja mu je pomogla sa čak 3,127 milijuna kuna. Josipović kampanju financira i vlastitim kreditom od 723.261 kuna.

KBC Rijeka
u riječkom KBC-u
Nakon vijesti da im nerođeno dijete neće preživjeti, mladi par 'u povjerenju' dobio neobičnu preporuku
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna
 • derin:

  Od svih kandidata nama su ostala dva najgora,neće izići ni 500.000 birača. Nekako mi se čini da josipoviću najviše odgovara bandić,stranački kolega, jer svi ostali bi ga uvjerljivo pobijedili.

 • Ojhaa:

  Pogrešan naslov, Bandić je dobio od hobotnice....

 • Avatar condor
  condor:

  Molim pozorno, provjerite sve račune kumova ovoga nametljivca, drugoplasiranoga kandidata !