Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optimističan u pobjedu pokazao da zna i kuhati

Bandić: Neka o Mesiću sude građani

bandić
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
VL
Autor
Jasmina Popović
01.01.2010.
u 17:12

Zagrebački gradonačelnik i predsjednički kandidat Milan Bandić novogodišnje prijepodne proveo je u kuhinji restorana Skender u zagrebačkim Remetama gdje je pred hrpom kamera kuhao 120 sarmi za novinare i svoje suradnike.

Milan Bandić danas je odjenuo kuharsku uniformu, posuđenu iz Sheratonove kuhinje, i u svom omiljenom restoranu pripremio čak 120 sarmi za novinare i suradnike iz svoga stožera. Zadovoljan je kampanjom, siguran u pobjedu, ali ni ako ne pobijedi, kaže, ‘ne bu se ubil’ jer će i dalje moći hodati uzdignuta čela i popiti kavu sa svojim kumicama od kojih je na Silvestrovo kupio zelje za sarmu.

Jeste li očekivali ovako žestok napad predsjednika Mesića?
Iskreno govoreći, mislio sam da će dostojanstvenije i poštenije završiti svoj mandat. Nije baš u duhu demokracije da se aktualni predsjednik na takav način svrstava na stranu jednoga kandidata i blati drugoga. Ako je već htio dati potporu Josipoviću, mogao je to učiniti na mnogo normalniji način.

No, ne ljutim se i opraštam mu. Sada znam da u drugom krugu protiv sebe imam dvojicu protukandidata – Mesića i Josipovića.

Kada je puklo vaše prijateljstvo?
Ja se u životu uvijek isto odnosim prema ljudima i ne mijenjam stavove tako lako. Prema tome, u mome odnosu prema Mesiću ama baš ništa nije se promijenilo. Valjda on zna najbolje svoje interese i razloge zašto se svrstava na ovu ili onu stranu.

Vjerujte mi, kad dođem na Pantovčak, neću pričati viceve o svome prethodniku niti ću ga ponižavati, a neću se ni svađati sa svima – od Crkve do predsjednika susjednih država, kao što je to činio moj prethodnik...

Poštujem instituciju predsjednika države, a o Mesiću kao čovjeku neka sude građani.

Jeste li mu dok je trajalo prijateljstvo činili usluge?
Nikada o tome nisam govorio, a Mesić zna zašto je mene zvao. To je njemu na savjesti. Kod mene je svojim posljednjim istupima moralno pao.

Jeste li ste čuli nakon njegove podrške Josipoviću?
Ne, nisko je da se koristi svojom predsjedničkom pozicijom da se obračunava sa mnom. To mu jedino zamjeram, ali želim mu mnogo zdravlja i ugodnu mirovinu.

Što to znate o financiranju Mesićeve kampanje i zašto nikada do sada niste rekli da je u njoj nešto sporno?
Mislim da je Mesić odgovoran čovjek i da će barem nakon deset godina od svoga prvog izbora objaviti stvarne donatore prve kampanje.

U političkim se kuloarima govori da vas, među ostalima, financiraju braća Pripuz. Je li to istina?
Objavio sam imena svih donatora, za svaku primljenu kunu i lipu. Ne nasjedam na podmetanja.

Jeste li ikada potezali veze ili tražili od DORH-a i policije da zataškaju vaše afere?
Nikada. Zar doista mislite da protiv mene, koji posljednjih 10 godina živim “big brother”, ne bi nešto isplivalo da postoji? I to sada kada se privode i ispituju ministri i potpredsjednici Vlade.

Kako tumačite poraz u Zagrebu?
U Zagrebu se dogodio paradoks, ali moram priznati da sam obilazeći sve hrvatske krajeve možda malo zanemario naš Zagreb. Zato sam u drugom krugu kampanje gotovo cijelo vrijeme sa svojim sugrađanima. Jasno je da postoji strah što će se dogoditi kada odem. Ali u Zagrebu smo postavili takve standarde da će ih svatko tko me naslijedi morati slijediti. Nitko neće moći oduzeti prava našim građanima. Uz to, nisam upravljao Zagrebom sam, već s vrijednim i radišnim timom.

Moji su suradnici jamstvo kontinuiteta. Na kraju, Zagrepčani neće izgubiti gradonačelnika, već će dobiti predsjednika. Također moram priznati da je stranačka mašinerija, koju sam s kolegama iz SDP-a stvarao 15 godina, odradila posao za kolegu Josipovića.

Jeste li sada, nakon što ste 20 godina bili član SDP-a, spremni biti desničar?
Ja se ne mijenjam. U svome radu posljednjih sam se dvadeset godina vodio kršćanskim i socijaldemokratskim načelima i socijalnim naukom Katoličke crkve. Oduvijek sam nacionalno osviješten i iskreni sam domoljub. Pokazao sam da jedno ne isključuje drugo. Pokazao sam da je moja misija služiti običnom čovjeku, a ne vladati. Ne dijelim ljude na ljevičare i desničare. Dosta je podjela.

Zašto mislite da je Josipović na daljinskom upravljaču Zorana Milanovića?
Zar to treba objašnjavati? Tko je postavio Josipovića za kandidata SDP-a i izigrao Ljubu Jurčića i tko ga nadzire te mu iz dana u dan savjetuje kako će voditi kampanju?

Nije li se neki dan u Rijeci jasno zauzeo samo za “crvene”, a ne za sve hrvatske građane? Baš me zanima koliko će na Pantovčaku biti neovisan o svome mentoru i kako će mu se suprotstaviti kad bude nametao stranačke interese na štetu nacionalnih.

Zašto niste prije raščistili s SDP-om ako ste vidjeli da s Milanovićem nema dogovora koji bi vama odgovarao?
Vidjeli ste da posljednjih nekoliko godina pokušavam nešto promijeniti, ali tamo nije bilo demokracije.

Kad se čaša prelila i kad sam shvatio da se uistinu ne mogu boriti protiv uskih interesa i ne mogu učiniti kroz stranku ništa više da bi građani živjeli bolje – otišao sam.

Kako komentirate osnivanje antibandićevske fronte koja uključuje SDP, HNS, IDS, SDSS, ali i HDZ?
Pa valjda je sada sve jasno. Političke elite, bez obzira na ideologije i stranački predznak, imaju svog kandidata koji bi im valjda trebao očuvati međusobne “dealove” i razrađenu interesnu mrežu. Vjerujte mi, kad su interesi u pitanju i raspodjela love iz proračuna, lako se oni dogovore i zato se moraju držati zajedno. Uz mene je narod. To mi je dovoljno.

I u prvom se krugu pokazalo da više od pedeset posto onih koji su izišli na izbore ne podržava stranačke kandidate. A tek 17 posto od ukupnog broja birača s pravom glasa glasalo je za protukandidata Josipovića. Pametnome dosta!

Ključne riječi

Komentara 173

OB
-obrisani-
19:17 01.01.2010.

i što će taj vaš josipović ako bude izabran, pušiti kurac Barrosu kao i Mesić a meni će glumatati šefa

PE
petrovve
17:52 01.01.2010.

Ne vjerujem ni jednom...Josipovicu ne! .Bandicu ne!

OB
-obrisani-
19:16 01.01.2010.

Bandić: Neka o Mesiću sude građani ================ 0 aha, a tebi će suditi zagrepčani čiju si lovu potrošio na kampanje i kupovao glasove, a jedva da si imao 56 000 glasova iz cjele HR i dijaspore zajedno s BiH. Zamislimo koliko te volimo kad u ZG-u od glasača oko 500 000 koji imaju pravo glasa za tebe njih glasalo jedva ono par što si im platio, a nisi niti svjestan da si im platio da oni slušaju tvoje gluposti koje valjaš iz minute u minutu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije