Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijetnja mostu

Bandić najavio preslagivanje većine, evo tko bi se sve mogao pridružiti njegovom klubu

28.12.2015., Markov trg, Zagreb - Odrzana je druga konstituirajuca sjednica osmog saziva Hrvatskog sabora. Bozo Petrov, Milan Bandic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
20.04.2016.
u 09:40

Milan Bandić najavio je da će uskoro imati dvostruko više zastupnika u svom saborskom klubu, dakle govori o deset zastupnika

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik i partner u Domoljubnoj koaliciji, drugi put prijeti preslagivanjem unutar vladajuće većine u Saboru.

Bandić je jučer u razgovoru za televiziju N1 najavio da će uskoro imati dvostruko više zastupnika u svom klubu, a da ih sada ima pet (peti je navodno manjinac Mirko Rašković). Bandić, dakle, govori o 10 zastupnika u svom klubu što bi, ako njegove najave imaju temelja, moglo utjecati i na sastav Vlade i na slabljenje pozicije Mosta.

Nismo kočničari

– Vladi treba dati šansu, a onda napraviti preslagivanje unutar koalicije. Budite sigurni da ćemo imati dovoljno ruku – poručio je za N1 Bandić. Lider Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov jučer je, vidno nervozan i ljutit, žestoko odgovorio Milanu Bandiću, a indirektno i svojim parterima iz Domoljubne koalicije.

– Ja čestitam svima onima koji imaju želuca ići u preslagivanje vlasti s ljudima koji su zbog sumnji u kriminalna djela završili već nekoliko puta u pritvoru – poručio je Petrov i dodao kako je to “čisti pokušaji destabilizacije Vlade”.

– I to baš u trenutku kada Vlada treba iznijeti akcijski plan reformi po kojima će na kraju ove godine imati više promjena nego što ih je imala bivša Vlada u prvoj godini mandata. Zanima me kojim interesnim grupacijama ne odgovaraju promjene. Kome ne odgovara red i normalni pravosudni aparat? Osim toga, mislim da se ovdje mnogo toga vrti i oko Ine, zbog samih događaja prošlog tjedna mislim da je jasno kojim interesnim grupacijama ne odgovara red. Mi nismo kočničari, ali ćemo definitivno zakočiti bilo kakvu rasprodaju nacionalnih interesa zato što ne želimo izdati RH – zaključio je Božo Petrov.

Prijeti li Bandić praznom puškom ili zaista okuplja nove zastupnike, zasad nije posve jasno. Nagađa se da bi u toj petorki mogla biti trojica Mostovih zastupnika – Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić – koji su još u noći kada se u Saboru izglasavala Vlada, nezadovoljni podjelom ministarskih funkcija, prijetili osnivanjem vlastitog Kluba zastupnika. Nagađalo se da bi se Bandiću moglo priključiti i dvoje zastupnika HRID-a, Drago Prgomet i Irena Petrijevčanin Vuksanović, koji su se odmetnuli od Mosta. No Prgomet je te informacije demantirao rekavši da s Bandićem o tome nisu razgovarali i da nemaju namjeru prelaziti u njegov klub.

– HRID ostaje u oporbi, što nas neće priječiti da podržavamo dobre zakone, kojih nažalost nema – rekao nam je jučer Prgomet. Komentirajući najavu Milana Bandića da će još petero zastupnika prijeći u njegov Klub zastupnika, Ivica Mišić je rekao da se “svašta priča”.

– Govori se o preslagivanju vladajuće većine, ali na tu temu Lovrinović, Martinović i ja nismo razgovarali. Niti je sa mnom u tom kontekstu Milan Bandić kontaktirao – rekao nam je Mišić. Ipak, dodao je i kako “svakakve mogućnosti postoje”.

– Iskreno, lagao bih da vam kažem da ja nikad ne bih išao u takvu priču, baš kao i da vam kažem da sam zagrijan za to. Meni bi bilo najdraže da Božo Petrov i Tomislav Karamarko dogovore konstruktivnu daljnju suradnju – rekao je Mišić.

HDZ bez komentara

U HDZ-u nisu komentirali Bandićeve najave, ali one dolaze nakon što je Josipa Rimac, članica Predsjedništva, za vikend govorila o mogućoj rekonstrukciji Vlade, odnosno zamjeni ministara koji se nisu iskazali. Sve te najave dolaze pak nakon što je Tomislav Karamarko potvrđen u HDZ-u za predsjednika s vrlo visokim odazivom članova.

Može se očekivati da će Karamarko, osnažen potporom u HDZ-u, inzistirati na boljoj poziciji te stranke u Vladi, a možda i na promjenama u Vladi.

>>Bandić priznao da je razgovarao s Karamarkom o preslagivanju

>>Interesne grupe žele poljuljati Vladu, no nećemo dopustiti rasprodaju nacionalnih interesa

Komentara 148

AB
abendblatt
10:00 20.04.2016.

Bandiceva izjava je vrlo dobra, potice konkurenciju, pa sad se netko mora zabrinuti i poceti raditi i prekovremeno da dojde do cilja.

ST
stefj
10:13 20.04.2016.

Možda da Most malo uči od Bandića kako biti pravi populist, a ne da budu takvi amateri... Svaki da je na cesti, čini se da stalno radi nešto, a da budem iskren, Zagreb na nešto i liči. Od onog turobnog soc realističkog sivog grada, ima kvartova koji su se izdigli i čisto normalno izgledaju... A da je prefrigan političar, vidi se i po tome što je u sabor ušao s 2 zastupnika, sad ih ima već 5, a mogao bi i više. To nije pošlo niti Milanoviću, niti Karamarku za rukom... Tak da bi Petrov samo mogao učiti od Bandića i što se tiče populizma i što se tiče političkih dogovora. Ne kažem da je Bandić cvijeće, ali sve što sam napisao stoji...

Avatar Sandokan
Sandokan
09:50 20.04.2016.

Petrov cmoli ko malo dijete! Pa ne može nitko prihvatiti "njegove" reforme po receptu i iz kuhinje Milanovića i SDP-a. Primjer koji govori dovoljno je prijedlog reforme MUP-a koji bi Petrov i Orepić sveli na gašenje uprava po županijama i uveli regionalne uprave isto kao i što je predlagao Ranko Ostojić. O "nediranju" SDP-ovih kadrova u MUP-u ne treba niti govoriti jer je sve jasno. Nemam iluzija da je HDZ nešto posebno, ali sam siguran da će Karamarko slomiti Petrova i da će konačno preuzeti premijersku funkciju. Dosta je Petrov ova tri četiri mjeseca prodavao maglu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije