Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Bandić na obilježavanju: 'U Zagrebu nema nigdje 'Za dom spremni''

Gradonačelnik Bandić položio vijence povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/4
27.01.2021.
u 10:59

Vijence je s izaslanstvom Grada Zagreba položio kod spomenika Mojsiju na spomen 30.000 ubijenih i nestalih Židova

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić položio je u srijedu vijenac kod spomenika Mojsiju na gradskom groblju Mirogoj u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust, istaknuvši kako je Zagreb grad heroj, a Hrvatska antifašistička zemlja.

Vijence je s izaslanstvom Grada Zagreba položio kod spomenika Mojsiju na spomen 30.000 Židova ubijenih i nestalih tijekom Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, odnosno na šest milijuna Židova nestalih za vrijeme Holokausta. 

Gradonačelnik Bandić položio vijence povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta
1/4

"S posebnim pijetetom prisjećamo se tog najvećeg zločina u povijesti kojega osuđujemo i da se nikada nikome ne ponovi. Zagreb je grad heroj. Hrvatska je antifašistička zemlja koja temelji svoje tri sastavnice zapisane u preambuli Ustava, to su pozitivne stečevine hrvatske ljevice. To je hrvatski antifašizam, radićevština i starčevićanstvo te Domovinski rat koji je kruna i 'točka na i' slobodne, suverene, demokratske i europske Hrvatske", izjavio je zagrebački gradonačelnik Bandić nakon polaganja vijenca.

Na novinarsko pitanje kako 'u tom kontekstu gleda na ustaški pozdrav "Za dom spremni" i incident na obilježavanju 28. obljetnice VRO Maslenica '93. kada je predsjednik Republike Zoran Milanović otkazao sudjelovanje zbog osoba koje su na sebi imale odjeću s ustaškim obilježjima', Bandić je odgovorio da je puno puta o tome govorio te da neće ponavljati. 

"U Zagrebu nema nigdje 'Za dom spremni'", poručio je.

Vezano za obnovu groblja Mirogoj nakon zagrebačkog potresa, rekao je da arhitekti rade projekt te će idući tjedan imati prezentaciju obnove Mirogoja.

Prije izaslanstva Grada Zagreba, vijenac je položila i delegacija SDP-a predvođena predsjednikom stranke Peđom Grbinom, ali bez izjava.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević rekao je da je dužnost svih nas svakog dana podsjećati na slobodu i jednakost svih ljudi, na ustavne vrednote među kojima je i nacionalna ravnopravnost.

Istaknuo je da se današnjim danom obilježava početak kraja crnog razdoblja ljudske povijesti, napomenuvši kako se holokaust i ubijanje “drugih i drugačijih”, nije događalo negdje daleko, nego i u Jasenovcu i drugim stratištima diljem Hrvatske. 

Upitan hoće li Vlada prihvatiti prijedlog Židovske općine o zakonskoj zabrani pozdrava Za dom spremni i kako gleda na taj pozdrav, Milošević je istaknuo da nema dileme kako je to ustaški pozdrav.

"On je kao takav protuustavan i to je stav Ustavnog suda. Jedan manji dio društva ima određene dileme i to onda opterećuje cijelo hrvatsko društvo i male zajednice kao što je židovska", smatra.

Ocjenjuje da je dobro da političari o tome razgovaraju racionalno i odgovorno, bez pokušaja skupljanja političkih poena, i da se pronađe rješenje koje bi bilo najbolje za sve.

Poručio je kako prijedlog o zakonskoj zabrani ustaškog pozdrava i znakovlja Židovske općine još nije do kraja formuliran.

Dodao je kako nije nazočio sastanku koji se nedavno održao između saborskih zastupnika i Židovske općine, te najavio da će razmotriti prijedlog kada bude formuliran i o njemu razgovarati s predsjednikom Židovske općine Zagreb Ognjenom Krausom.

Minutom šutnje i Hrvatski je sabor u srijedu odao počast svim njegovim žrtvama, a predsjednik Gordan Jandroković poručio je kako je obaveza svih prema svim žrtvama holokausta da ih nikad ne zaboravimo i ne iznevjerimo.

"Pozivam vas da odamo počast svim žrtvama holokausta kako se ti strašni zločini više nikad ne bi ponovili", rekao je zastupnicima predsjednik Sabora poručivši kako je obveza svih nikada zaboraviti i nikada iznevjeriti žrtve.

 "Nažalost, Auschwitz nas podsjeća i na logore poput Jasenovca i Stare Gradiške, gdje su tijekom zločinačkog režima NDH brojni nevini ljudi - Židovi, Romi, Srbi, ali i Hrvati - deportirani, mučeni i ubijani. No, uvijek je važno naglasiti da je većina hrvatskog naroda ustala protiv takve fašističke politike i svrstala se na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu", naglasio je Jandroković.

Međunarodni dan, koji su Ujedinjeni narodi proglasili 2005. godine, podsjeća nas na nečovječnost i zlo holokausta – planirano istrebljenje čitavog židovskog naroda, rekao je Jandroković, ističući kako je cilj koji je osmišljen i provođen doveo u pitanje smisao postojanja ljudskog bića i poljuljao sam temelj naše čovječnosti.

"Na današnji dan, sjećamo se šest milijuna nevino stradalih ljudi, ali odajemo počast i svim preživjelima i njihovim obiteljima, koji i danas svjedoče što je holokaust, koje su njegove posljedice i koje lekcije možemo iz njega naučiti", rekao je.


 Naglasio je i kako većina njih u svojim svjedočanstvima, na upit što im je, osim smrti i mučenja, bilo najgore tijekom tog nehumanog razdoblja, odgovaraju – poniženje. Jer nisu imali imena, nisu postojali kao ljudska bića, već su bili tetovirani broj na ruci koji treba eliminirati.

 "Stoga je naša obaveza prema svim žrtvama holokausta da ih nikad ne zaboravimo i ne iznevjerimo", istaknuo je predsjednik Sabora i poručio kako ćemo to učiniti samo ako izvučemo pouke iz te strašne prošlosti i spriječimo da se ona ponovo dogodi.

Predsjednik Sabora upozorava kako je povijest holokausta itekako relevantna za današnje doba.

Živimo, kazao je, u vremenu neviđenih brzih promjena, a povijest nas je naučila da su društva posebno ranjiva u vrijeme brzih promjena i kriza.

Naglasio je kako u današnjem ranjivom demokratskom ozračju, moramo ostati privrženi povijesnoj istini te osudi i borbi protiv svakog oblika poricanja postojanja holokausta i njegovog politiziranja i stalno osnaživati temeljne vrijednosti na kojima počivaju demokratska društva, poput slobode, mira, tolerancije, prihvaćanja različitosti, međusobnog razumijevanja i povjerenja, solidarnosti i poštivanja svakog čovjeka i njegovog dostojanstva.

"Tom kolektivnom spoznajom suzbit ćemo zlo, mržnju, predrasude, neprijateljstvo i ravnodušnost – iz kojih proizlaze mnogi oblici radikalnog ponašanja različitih političkih denominacija", istaknuo je predsjednik Sabora, poručivši kako tome moramo učiti mlađe naraštaje.

Prošle godine, Sabor je usvojio Radnu definiciju antisemitizma, pozivam vas stoga da promičemo i osnažujemo svakodnevno njezina temeljna načela i vrijednosti,  rekao je predsjednik Sabora Jandroković.

 

 

Komentara 16

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
10:20 27.01.2021.

Čime se b...a hvali.

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
10:09 27.01.2021.

Bandić na obilježavanju: 'U Zagrebu nema nigdje 'Za dom spremni'' je smo vise za lopovluk, obmanu i laz spremni nego za razruseni i siromasni dom.

IB
iva.begovic
10:59 27.01.2021.

U Zagrebu nema registra stanova koji su u gradskom vlasništvu. A kojih je, kako se može zaključiti iz nekih objava u medijima od prije, između 6 i 7 tisuća. To je važnije od teme ZDS. Tko se, naročito u ova teška vremena, tom temom uopće bavi? Osim političara i njihovih podrepaka u insceniranom igrokazu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije