Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bandić, Kikaš, Nobilo i Pripuz povezani u tri posla

Denacionalizacija i urbanistička pravila omogućila gradnju na Milerovu brijegu
24. listopada 2014. u 14:38 53 komentara 16956 prikaza
Anto Nobilo
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Anto Nobilo, odvjetnik koji je iz Njemačke pohitao u Zagreb priključiti se obrani Petra Pripuza u aferi Agram, član je uprave tvrtke nastale spajanjem dviju tvrtki koje su dvoje studenata, posredno povezanih sa Slobodanom Ljubičićem, osnovali da bi u srpnju 2007. mijenjali zemljišne parcele s Gradom Zagrebom, što je u javnosti ostalo poznato kao afera Krašograd.

Taj podatak, dosad nepoznat javnosti, otkriva još jedan kanal poslovne povezanosti Nobila s ljudima koji su osumnjičeni u aferi Agram.

Izgradnja naselja

Iako afera Krašograd nije predmet optužbi zbog kojih su sada privedeni Milan Bandić, Slobodan Ljubičić i ostali, USKOK je dugo vremena istraživao tu aferu. Tvrtke Mala ulaganja, kojoj je 2007. na čelu bio tada 23-godišnji student Mislav Nakić, i Karantena, kojoj je 2007. na čelu bila tada 25-godišnja studentica Magda Jukica, pripojene su 2012. tvrtki Manor d.o.o., kojoj je osnivač odvjetnik Davor Galetović, a član uprave odvjetnik Anto Nobilo, pokazuju podaci iz sudskog registra.

faksimil | Autor :

Osim tog dosad javno nepoznatog detalja, od prije je poznata poslovna povezanost Nobila i Petra Pripuza kroz projekt izgradnje naselja na Milerovu brijegu u Zagrebu. Milan Carić, Anto Nobilo i Petar Pripuz stoje iza tog projekta čija gradnja još nije započela, ali u kojem su uvjete za gradnju stekli zahvaljujući povoljnim odlukama Grada Zagreba, počevši od rješenja o denacionalizaciji, nakon kojeg su nasljednici bivših vlasnika odmah prodali denacionalizirano zemljište tvrtkama povezanima s Carićem, Nobilom i Pripuzom, pa sve do urbanističkih pravila.

Zamjena nekretnina

No, postoji još jedan javnosti gotovo nepoznat slučaj povezanosti Petra Pripuza s Gradom Zagrebom. Gradonačelnik Milan Bandić potpisao je 26. ožujka 2009. zaključak o nagodbi prema kojemu Grad mijenja zemljišne parcele s tvrtkom Pižole d.o.o., koja stječe nekretnine u Metalčevoj ulici na Trešnjevci, koje je Grad procijenio na 1,3 milijun eura, zatim ih prodaje tvrtki Leone ulaganja.

 | Autor :

Ta tvrtka potom u siječnju 2010. prodaje te iste nekretnine za 2,9 milijuna eura. U to vrijeme Petar Pripuz bio je osnivač tvrtke Leone ulaganja, što znači da je u manje od godinu dana zaradio 1,6 milijun eura više od iznosa na koji je Grad Zagreb pristao kad je mijenjao zemljište. U ožujku 2011., kad smo prvi put novinarski istraživali ovu zamjenu nekretnina, Pripuz je na pitanje o toj razlici u cijeni odgovorio: – To je moja poduzetnička sloboda, koja i nama i vama stoji na raspolaganju.

faksimil | Autor :

>> Milan Bandić nam nije dao ništa što nam ne pripada

>> Bandić može van za pet mjeseci uz zabranu da radi kao gradonačelnik?

Nobilo: Ušao sam u Manor da pojačam Galetovića u projektu, ali nisam bio aktivan

Odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da je u tvrtku Manor d.o.o. ušao na molbu osnivača te tvrtke i svoga kolege odvjetnika Davora Galetovića koji je tražio "pojačanje". Tvrdi da nije znao da su tvrtke Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o. bile spojene u Manor.

- Kolega Galetović me zamolio da ga pojačam u jednom poduzeću. Da ga u nekim pregovorima negdje na moru ne shvaćaju ozbiljno, pa da ga svojim autoritetom pojačam. I tako sam ja postao član uprave te tvrtke, ali to je bilo prije puno godina, nitko me nakon toga nikad nije zvao u vezi te tvrtke i nisam u njoj nikad bio aktivan - kaže Nobilo. Na naše pitanje, nije se mogao točno prisjetiti ni kakav je to problem bio sa zemljištem niti gdje je to "na moru" točno bilo. - Ne sjećam se gdje je to bilo, možda Zadar, Šibenik… Radilo se o nekoj šumi ili o nekom zemljištu.

Trebalo je najprije pregovarati, pa da poslije idemo na sud, i moj autoritet je trebao pojačati dojam da je tvrtka ozbiljna - dodaje Anto Nobilo.

Afera Krašograd

U aferi poznatoj pod nazivom Krašograd Grad Zagreb dvjema je tvrtkama dao 20.000 četvornih metara zemljišta uz Maksimirsku cestu za 35.000 četvornih metara u Sesvetskom Kraljevcu. Zemljište u Maksimiru procijenjeno je na 321 euro po četvornom metru, a parcela u Sesvetskom Kraljevcu na 185 eura.

Leone na zemljištu u Metalčevoj u Zagrebu zaradio 1,6 milijuna

Anto Nobilo član je uprave u tvrtki Manor, koja je nastala spajanjem “studentskih” tvrtki iz afere Krašograd. Petar Pripuz bio je u tvrtki Leone ulaganja, koja se okoristila nakon zamjene zemljišta Grada Zagreba i tvrtke Pižole.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Avatar Django
  Django:

  Ne pada snijeg da pokrije brijeg, nego da svaka zvijerka ostavi trag!! Potpuno je jasno zašto je Nobilo tako brzo doskakutao i stavio se na raspolaganje Pripuzu kao njegov odvjetnik!!! Treba uništiti sve dokaze koji bi i njega mogli teretiti! ... prikaži još! Ne da je ovo sukob interesa, ovo je puno više od toga! Mislim da DORH i USKOK imaju dovoljan razlog dotičnoga smjesta skloniti za cijelo vrijeme postupka u Remetinec, kako bi spriječili uništavanje dokaza (naravno,ukoliko ih uopće imaju) i uticaj na svjedoke!!!!!!

 • santos008:

  Samo ga moze spasiti sto je ANTO ,a ne ANTE,inace bi davno zaglavio i ne bi samarao djecu po ulici.

 • google385:

  ja citavo vrijeme mislio da je nobilo odvjetnik a kad on komunista jer sve djeli sa klijentima i sve je zajednicko uh koji moral?