Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godina dana poslije

Bandić i Kerum idu dalje, ali s KGB-om neće u Sabor

bandic
VL
31.05.2010.
u 21:16

Za moguću KGB koaliciju Milan Bandić, kojeg najbliži suradnici snažno guraju u osnivanje stranke ili barem udruge, rekao je da “ljudska mašta nema granica”. Tu kombinaciju opovrgnuo je i Jure Šundov.

Jedan je gubitnik predsjedničkih izbora, a uz to i gotovo posve razvlašten u gradu kojim je godinama bez pogovora vladao. Drugi se još dobro drži i njegovu vlast unatoč silnoj buci nitko ozbiljno ne ugrožava. Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, i Željko Kerum, njegov splitski kolega, dvije su strane iste kovanice – populizma.

>>Milan Bandić najavio da ide i po peti gradonačelnički mandat


Nepopravljivi populisti
– Uvjeren sam da će mi građani Zagreba, koji su mi četiri puta dali povjerenje, povjerenje dati i peti put. O mojim političkim ambicijama čut ćete vrlo skoro – izgovorio je jučer Bandić točno godinu dana otkako su on i Kerum na izborima osvojili vlast. No u tih godinu dana štošta se promijenilo, barem prema istraživanju Nove TV. Bandić, koji je premoćno pobijedio na izborima, danas uživa samo 19,3 posto podrške građana i ne bi čak ušao ni u drugi krug izbora. Kerum, pak, i dalje uživa podršku više od trećine građana Splita. Posljednjih dana sve se više mogu čuti glasovi da bi njih dvojica mogli zajedno na parlamentarne izbore, a trebao bi im se pridružiti i nepravomoćno osuđen ratni zločinac Branimir Glavaš.

Za moguću KGB koaliciju Milan Bandić, kojeg najbliži suradnici snažno guraju u osnivanje stranke ili barem udruge, rekao je da “ljudska mašta nema granica”. Tu kombinaciju opovrgnuo je i Jure Šundov, dopredsjednik Kerumove stranke, rekavši da će HGS samostalno na izbore. No, što bi njih dvojica mogli ponuditi biračima nakon godinu dana mandata (Bandić je doduše ušao u 11. godinu vladanja).

Dva temeljna obećanja koja je dao građanima Splita prije izbora – kako više neće biti nezaposlenih ni podstanara – očekivano, Kerum u godinu dana vladanja gradom nije ispunio. Stanogradnje nema, od POS-a se odustalo, a novi model, koji Kerum najavljuje, tek je u pripremi. Od zapošljavanja također ništa, ali Kerum je već prvih mjeseci ispunio očekivanja svojih sestara, njihovih muževa, rođaka, prijatelja i njihove djece koje je smjestio na rukovodeća mjesta u Hajduku, nadzornim odborima, upravnim vijećima, komisijama... Zadovoljni su i roditelji koji prvi put nisu imali briga oko smještaja djece u vrtićima, a gradonačelnik se pobrinuo i skupio novce za besplatne školske udžbenike. Uz to, treba dodati već legendarne božićnice svim umirovljenicima u Splitu i uskrsnice nezaposlenima. Kerum se tako pokazao najizdašnijim prema socijali pokazavši da je nešto naučio od Bandića koji u socijalna prava ne dira ni sada kad je Zagreb financijski na koljenima.

Bandić se četvrti put na vlast nije popeo zahvaljujući velikim obećanjima nego ističući što je sve proteklih godina napravio za Zagreb. Tada je njegova priča još prolazila, no već na predsjedničkim izborima pokazalo se da u nju ne vjeruje većina birača. Od svibnja 2009. godine pokazalo se da su mnogi njegovi projekti promašeni. Trećina “Bandićevih stanova” vrijednih više od dvije milijarde kuna zjapi prazna, Holdingu prijeti porezna ovrha, o novim se investicijama u gradu i ne razmišlja. Zagreb je paraliziran sukobom između njega i nekadašnje njegove stranke – SDP-a.

Ljubavne afere i prijetnje
Njegova izjava o novoj kandidaturi, a do redovitih izbora ima još pune tri godine, stoga je samo pokušaj da se još malo probije u javnost. Istu onu javnost koju Kerum punih godinu dana zabavlja ljubavnim aferama, vrijeđanjem neistomišljenika, prijetnjama novinarima...

Kerum je danas uspješan koliko je Bandić bio prije tri godine, mnogo obećava i ponešto ostvaruje. Bandić pak danas može obećati što god hoće, ali više ništa ne može ispuniti.

Ključne riječi

Komentara 16

DU
Deleted user
21:26 31.05.2010.

Osim već znane razlike između gradonačelnika ZG i ST (gradonačelnik ZG trči, a gradonačelnik STprči) - nema baš nekih sličnosti između putanja te 2 figure, zar ne? Jedan je dipl. kadar u sferi ONO i DSZ i exregrutacijski referent Pešćenice, a to bi ukratko značilo - pasdaran bivšeg režima, pravovjerni apartčik koji se čudom ubacio u ZG sferu u epohi pok. Račana koji je bio prvenstveno veliki ljenivac i komitetlija te rado prepuštao sve operativne poslove drugima (sjetite se da je Goran Granić bio potpredsjednik Vlade za sve i sva, ukupno 17 funkcija u Vladi pok. Račana). Tamo je pak uspio vižljastim hercegovačkim stilom, uz puno poznanstava, veza i uslugica ovom i onome - politikom koja je sve prije nego oriđiđi SDP zvocanje i prigovaranje te beskonačne akrobacije i ideološka prepucavanja. Pa su ga naposljetku strmeknuli iz SDP-a! Kerum je pak parajlija, sitni vlaški trgovac koji je okrupnio i bukvalno i materijalno 90-ih i krenuo u politiku da ostvari svoje snove o hotelu i bančenju gdje će spojiti ugodno s (ne)korisnim, a prodati trgovački lanac. I da bi uspio u nakani modificiranja obale ispred hotela, morao se nametnuti politički jer nije bilo druge šanse. Ukratko, sebičnjak koji je pol. narastao na valu golemog razočaranja u stranačke politike koje su odvele Split u ćorsokak. Doista, ali stvarno, ne vidim sličnosti i nekog paralelizma u te 2 pol. sudbine - osim što su nedvojbeno trn u oku vladajućoj i opozicijskoj stranci kao slobodni strijelci.

OB
-obrisani-
21:41 31.05.2010.

Kerum je gotov, ali će proći još malo vremena dok se to potpuno ne očituje. A za Bandića je već spremljen politički lijes. Prvo Kerum priča o ulasku u Sabor, a evo sad i Bandić o daljnim političkim potezima. Onajj prvi plan koji je povezivao Sanader koji se dogovorio s Bandićem da mu pomogne u predsjedničkoj kampanji misleći se vratiti kao Predsjednik Sabora i koji je i doveo Keruma za gradonačelnika Splita je potpuno propao jer je Josipović sve sašio. Sada im ne preostaje ništa drugo nego da pokušaju realizirati ostatke ostataka tog master-plana daljnje pljačke Hrvatske ne bi li spasili golu kožu od političke i/ili poslovne propasti, a konačno i zatvora.......

OB
-obrisani-
21:35 31.05.2010.

kuga guba i bolesnik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije