Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVO BANAC Politička elita i brojne afere

Banac: Još ne vide da će društvo 'puknuti’

Banac – u šoku zbog događanja na fakultetima
Foto: Anto Magzan
21.09.2008.
u 19:48

Vrlo je teška situacija, gdje god takneš, dođeš do vrlo neugodnih rezultata... To mora puknuti – kaže prof. Ivo Banac, sveučilišni profesor i prvi čovjek HHO-a. Govorimo o nekoliko većih slučajeva i afera i borbi protiv korupcije u Hrvatskoj, a šokiran je da je ona zahvatila i sveučilišta.

– Za razliku od medija koji kažu da je i akcija Index “predstava za EU”, što možda i jest, svejedno neću napadati dijelove sustava koji se bore protiv korupcije, oni trebaju podršku za svoj posao, i onda kada to daje male rezultate, manje nego što to javnost očekuje – smatra Banac.

 – Idealist sam, nadam se da će sve te akcije ipak na kraju dovesti do većih rezultata, ovako će se sustav uvježbati u proceduri. Ne bih stoga očajavao, kaže, no dodaje da mora doći trenutak kada će u borbi protiv korupcije pasti i netko “relevantan”.

To će se dogoditi onda kada javnost pokaže da više ne može trpjeti postojeću situaciju, kada će svojom reakcijom pritisnuti predstavnike sistema da krenu s nekim od “simbolične” važnosti.

Zabrinjava kada ljudi i ovu zadnju akciju doživljavaju – ne toliko važnom, kao “fintu” sistema. Imamo dva problema - društvo je u letargičnom stanju, pomalo ciničnom, a politička elita to ne doživljava kao nešto izvanredno, nego je uljuljkana u ovom trenutku, smatra Banac. Kaže da elita još ne shvaća onu staru da nije dobro “kad narod šuti”.

Očekuje da će se kriza nastaviti i da mora kulminirati jer upravo tišina s kojom Hrvatska prihvaća niz korupcijskih afera kao normalno govori da se približavamo trenutku kada se to više neće moći prihvaćati. – Postoje stanovite sredine (latinskoameričkog kompleksa) koje tako nastavljaju praksu “normalnog” života u korupciji, no isto se tako redovito u tim sredinama događa da dolazi i do pokreta koji dokidaju takva stanja – revolucionarnijim metodama, upozorava Banac. Premda, ne smatra da se Hrvatska neposredno primaknula vrhuncu društveno-političke krize.

 No, koliko može postići pojedinac u državnoj instituciji kada ne može ili ne smije “zahvatiti” veće “face”? Banac, opet kao idealist, drži da sve ovisi o pojedincima i ako postoji stvarna želja makar i jednog čovjeka, onda će se to i ostvariti.

Banac, dakle, ne gubi nadu i smatra kako će i politička elita “sazreti”, naravno kada je na to bude prisilila javnost i kada društvo stigne do “neizdržive” faze.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije