Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kemijski napad

Ban Ki-moon rezultate istrage UN-a predstavlja u ponedjeljak?

europski parlament
Reuters/PIXSELL
13.09.2013.
u 20:30

Zastupnici Europskog parlamenta osudili su upotrebu kemijskog oružja u Siriju te pozvali Assada da odstupi s vlasti

Glavni inspektor UN-ovog tima koji je istraživao napade kemijskim oružjem u Siriji, izjavio je kako je izvještaj gotov, no nije želio razgovarati o rezultatima.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon danas je izjavio kako će izvještaj vjerojatno potvrditi korištenje kemijskog oružja u napadima u Damasku 21. kolovoza, javlja Reuters.

-  Vjerujem da će izvješće bez sunmnje pokazati kako je korišteno kemijsko oružje iako ne mogu ništa potvrditi dok ne primim izvještaj, rekao je Ban Ki-moon, na današnjem sastanku.

Gerard Araud, francuski ambasador pri UN-u rekao je kako se očekuje da Ban Ki-moon rezultate predstavi u ponedjeljak

Zastupnici Europskog parlamenta osudili su upotrebu kemijskog oružja u Siriju te su pozvali Assada i njegove ljude da odstupe s vlasti.

– Upotreba kemijskog oružja u Siriji ratni je zločin i zločin protiv čovječnosti, koji zahtijeva jasan, oštri, ciljani i zajednički odgovor i koji ne isključuje eventualne zastrašujuće mjere – rekli su zastupnici u rezoluciji izglasanoj u četvrtak.

Kako navode, EU treba promicati prekid sukoba u čitavoj regiji i povećati pomoć sirijskim izbjeglicama. Traže od Vijeće sigurnosti izvještaj tima inspektora i podržavaju prijedlog uništenja sirijskog kemijskog oružja od međunarodne zajednice.

– Rusija i Kina moraju se ponašati odgovorno kao stalni članovi Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se postigao zajednički dogovor i diplomatsko rješenje sirijske krize. Trajno rješenje sadašnje krize u Siriji može se postići samo kroz politički dogovor i proces zajedno s međunarodnom zajednicom – dodaje se u rezoluciji.

>>Putin pisao SAD-u: Bog nas je stvorio jednake!

>>'NATO će braniti svoje južne granice i Tursku od napada Sirije'

>>Ministri obrane EU: Kemijsko oružje upotrijebio je Assad

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije