Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brijunski sastanak

Ban Ki-moon: Hrvatska je primala pomoć, a sada pomaže drugima

ban ki-moon an brijunima (1)
Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/7
21.07.2012.
u 11:10

Ban Ki-moon čestitao je Hrvatskoj na skorašnjem ulasku u Europsku uniju te je s Josipovićem razgovarao o tome što ulazak Hrvatske u EU znači za regiju i stabilnost

Glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona koji je u sklopu trodnevnog posjeta Hrvatskoj sa suprugom i delegacijom UN-a sinoć iz Zagreba na poziv hrvatskog predsjednika Ive Josipovića stigao na Brijune, danas je pred Bijelom vilom dočekao hrvatski predsjednik. U 10.30 sati Ban Ki-moon i Josipović održali su tete-a-tete razgovor nakon kojega su održani i bilateralni razgovori službenih izaslanstava.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon susreta s generalnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom izrazio je zadovoljstvo što je i sam glavni tajnik UN-a prepoznao hrvatsku mirotvornu politiku u regiji i njenu važnost za mir i sigurnost, na širem području.

Interes Hrvatske je mir i suradnja u regiji

- Ta politika dobit će na važnosti našim članstvom u EU jer će Hrvatska kao uspješna priča biti primjer drugima - kazao je predsjednik Josipović dodavši kako je vitalni interes Hrvatske da u regiji vlada mir i suradnja na svim područjima, od gospodarskog do diplomatskog.

Hrvatski predsjednik i generalni tajnik UN-a razgovarali su, kako su obojica istakla nakon susreta,, o vrlo ozbiljnim pitanjima s kojima se suočava međunarodna zajednica i o 20 godina hrvatskog članstva u UN tijekom kojih je Hrvatska prošla veliki put, od države u nastajanju koja je tražila pomoć, do države koja danas aktivno sudjeluje u aktivnostima UN i pomaže drugima.

Hrvatska kao aktivna članica UN i njenih brojnih tijela ima priliku afirmirati svoju mirotvornu politiku u UN koju je do sada promovirala u regiji, a činjenica da je Hrvatska ispunila kriterije za pristupanje EU govori, kazao je Josipović, da je naša zemlja dostigla visoke standarde. I s generalnim tajnikom posebno se razgovaralo o članstvu u EU u kontekstu regionalne politike i razvoja događaja u regiji.

- Hrvatska podupire napore glavnog tajnika da se u Siriji očuvaju ljudska prava i ljudski životi i da se na miran način razriješi vrlo komplicirana situacija koja tamo vlada - kazao je Josipović dodavši kako je posjet Ban Ki-moona zemljama regije "doprinos politici mira i suradnje koju mi provodimo".

"Hrvatska s UN-om ima čvrsto partnerstvo"

Glavni tajnik UN-a Ban ki Moon također je podsjetio na 20 godina Hrvatske u UN ističući da je stvoreno čvrsto partnerstvo te je čestitao i predstojeće članstvo u Europskoj uniji. Hvaleći hrvatske napore i doprinos mirovnoj politici Ban Ki-moon je kazao da to jača ne samo Hrvatsku, već cijelu regiju i svijet.

- Hrvatska je prošla dojmljivu preobrazbu od zemlje koja je sama primila međunarodnu pomoći do zemlje koja daje pomoć drugima - istaknuo je Ban zaključivši da Hrvatska može računati na UN, a UN će u ostvarenju svoje važne misije i dalje računati na Hrvatsku.

Na pitanje kako komentira izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića, koji je i na funkciji glavnog tajnika Opće skupštine UN-a, o tome da će "Kosovo ući u UN samo preko njega mrtvog" te kako su u Vijeću sigurnosti i dvije zemlje koje misle isto kao i Srbija po pitanju članstva Kosova", Ban Ki moon je kazao da će tu izjavu imati prilike komentirati tijekom posjeta Srbiji nakon razgovora s Jeremićem.

U posjet Kosovu ide, rekao je, u okviru šire misije posjete balkanskim zemljama podsjetivši da je status Kosova reguliran rezoliijom Vijeća sigurnosti UN. Predsjednik Josipović je naglasio kako je stajalište Hrvatske prema Kosovu definirno činjenicom da smo Kosovo priznali, no naglasio je da Hrvatska želi dobre odnose sa svim zemljama u regije i Srbijom. Za Josipovića, izjava Vuka Jeremića, kao ministra je očekivana jer je takva politika Srbije prema kosovu, no , dodao je kako bi Jeremić trebao odvojiti svoju funkciju predsjednika Opće skupštine UN-a od političara lokalne naravi pa je u tom kontekstu, kazao je Josipović, njegova izjava neprimjerena.

Nakon Hrvatske Ki-moon putuje u Crnu Goru

Nakon bilateralnih razgovora s predsjednikom Josipovićem Ban Ki-moon sastao se i s predsjednikom Vlade RH Zoranom Milanovićem i ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić te potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom. Kao i u razgovoru s predsjednikom Josipovićem i s predsjednikom Vlade RH te ostalim članovima Vlade glavni tajnik UN-a razgovarao je o kriznim žarištima u svijetu posebno se fokusirajući na eskalaciju sukoba u Siriji nakon rusko-kineskog veta na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a.

Razgovaralo se i o situaciji u regiji jugoistočne Europe, utjecaju gospodarske i financijske krize u Europi na svjetske gospodarske tokove, problemu nezaposlenosti mladih i provedbi rezultata nedavnog sastanka na vrhu UN-a o održivom razvoju, a premijer je upoznao glavnog tajnika s hrvatskim prioritetima u UN-u, uključujući članstvo u Komisiji za izgradnju mira te kandidaturu za Vijeće za ljudska prava.

Glavni tajnik UN-a u nedjelju će posjetiti Poreč, a zatim putuje u Crnu Goru.

Komentara 65

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
19:02 21.07.2012.

No comment. Bljak, pljuc, pljuc

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
19:10 21.07.2012.

Predsjednik i vlada zemlje koju žele srušiti jedinstveno

Avatar comparator
comparator
12:29 21.07.2012.

Marijonete se ulizuju svojim sponzorima oćekujući od njih donaciju ili bar političku podršku . Ova podrška samo neukima i slabima može biti važna a zrelima i onim koji imaju samopouzdanje je obična sprdaćina te znak da nešto presudno navalja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije