Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Balkanske zemlje najteže pogođene nestašicom plina

08. siječnja 2009. u 19:02 4 prikaza

Stotine tisuća ljudi diljem Balkana ostalo je u četvrtak bez grijanja, a kao posljedica rusko-ukrajinskog plinskog rata zatvorene su i neke bolnice i tvrtke

Oko 100.000 kućanstava u BiH i 170.000 u Srbiji ostalo je bez grijanja gdje je zatvoreno i nekoliko bolnica.

U Bugarskoj je najmanje 65.000 kućanstava bez grijanja na temperaturama ispod -10 stupnjeva Celzijevih. Stanovništvo spas nalazi u električnim grijalicama za kojima vlada velika potražnja, ali se sada javlja i strah hoće li elektroenergetski sustav izdržati takvo opterećenje.

Grijalica manjka i u Sarajevu, gdje je 70.000 kućanstava ostalo bez plina, a potražnja za drvima i ugljenom povećala se pet puta.

Brojne tvornice u istočnoj Europi bile su prisiljene zatvoriti svoja vrata otkako je Rusija u srijedu obustavila dotok plina preko Ukrajine.

Vlasti u Sofiji prekinule su opskrbu plinom za 72 velika industrijska potrošača, a smanjile za njih 153. - Bugarska ekonomija je na koljenima - izjavio je jedan dužnosnik.

Tvornica aluminija u BiH, dvije slovačke tvornice automobila i željezara te mađarski proizvođač automobila također su zatvoreni. Većina njih ranije je pretrpjela ogromne gubitke zbog financijske krize.

Najveći srbijanski proizvođač lijekova Hemofarm objavio je kako nakon božićnih i novogodišnjih blagdana nije u stanju pokrenuti proizvodnju, a jedina bugarska tvornica kvasca ugasila je pogone i zaprijetila nedostatkom kruha.

Bosanska tvornica aluminija Birač, u većinskom vlasništvu litavske banke Ukio, zaustavila je rad. Najveća željezara Arcelor Mittal u Zenici to je učinila djelomično.

Snijeg u Srbiji, BiH i susjednim zemljama otežava transport alternativnih goriva i grijalica.

Zemlje poput Srbije, BiH, Makedonije koje u potpunosti ovise o ruskom plinu, nemaju nikakvih zaliha plina, dok je Mađarska pristala dio svojih zaliha podijeliti sa Srbijom.

Pogođena su i regionalna financijska tržišta, a srbijanski dinar dosegao je najniži tečaj zbog očekivanog povećanog uvoza.

Zbog hladnoća pate i životinje. Uprava zoološkog vrta u Sofiji za svojih je 1.300 životinja uvela električno grijanje. Situaciji se jedino vesele sibirski tigrovi.

(Hina)

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće