Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žustro uoči odluke

Baldasar želi ulicu partizanskog odreda, oporba ne

Split
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/2
20.08.2014.
u 21:30

Luka Podrug: Davanje ulici ime “partizanska” u 21. stoljeću anakrono je i vodi u podjele

Prvog splitskog partizanskog odreda trebala bi se zvati nova ulica u splitskom naselju Mejaši, od planiranog rotora sjeverno od Ulice Josipa Jovića. Taj će se prijedlog naći na sjednici Gradskog vijeća sazvanoj za ponedjeljak, ali sudeći prema prvim reakcijama oporbe, neće proći glatko.

Vraćanje u stare podjele

– Nemam ništa protiv obilježavanja žrtava svih totalitarnih režima, ali davanje ulici ime “partizanska” u 21. stoljeću anakrono je. Vratit će nas unazad u stare podjele koje nam zaista više ne trebaju – poručuje Luka Podrug (HČSP). Kaže da se nameće ideološko ime, i to usred ljeta, kršeći dosad uvriježenu proceduru.

– Nije se tražio stav mjesnog odbora ni mišljenje struke – tvrdi Luka Podrug, koji je član Komisije za imenovanje trgova i ulica, ali na sjednici nije bio jer je sazvana e-mailom, usred godišnjeg odmora, pa nije ni znao za nju. Međutim, Komisija nije postigla konsenzus. Nisu se složili Petar Škorić i Hrvoje Marušić, kojima je osim hitne procedure također zasmetao pridjev “partizanski” jer se izvorno ulica u bivšoj državi zvala Prvog splitskog odreda.

– Ne vidim u čemu je problem. Ta je ulica postojala i prije i već se godinama traži povratak njezina imena. Nismo željeli preimenovati neku postojeću ulicu da ne bismo stvarali trošak građanima i dogovorili smo se s Društvom antifašista da to ime nosi nova ulica – kaže splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji napominje da je normalno da se ulica zove Prvog splitskog partizanskog odreda s obzirom na vremenski odmak, ali i zato što se postrojba tako zvala.

Nema diskusije

– Pod tim su imenom strijeljana 24 splitska mladića u Ruduši pokraj Sinja 1941. godine i njihova rodbina želi da ulica nosi točno ime postrojbe u kojoj su poginuli. O tome nema diskusije, moramo poštovati njihove želje, jednako kao što spomenik 9. bojna HOS-a Rafael vitez Boban nosi ime pod kojim su njihovi pripadnici ginuli – kaže Baldasar.

>> Baldasar: Kolege u Zagrebu misle da je SDP slučajno na vlasti u Splitu ili da smo slabe pameti!

>> Splitski HDZ-ovci: Gradonačelnik falsificira odluke Gradskog vijeća!

Komentara 40

DU
Deleted user
22:24 20.08.2014.

Moj je prijedlog njemački naziv ulice" Banditen Straße"! Mislim da bi bio svima prihvatljiv.

LU
lukabulic
21:48 20.08.2014.

baldasar --a koji je to odred onaj sime dubajića sa bleiburga ili onaj što je ubijao po križnom putu ili onaj što je iveziće pobio kraj srba baldasar tito je zločinac -okani se benavije-

US
U sridu
21:52 20.08.2014.

Nazovite ulicu odredom neradnika i nesposobnjakovica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije