Naslovnica Vijesti Hrvatska

Baka Ljubica u Šibeniku proslavila 106. rođendan

Ljubica je već 70 godina udovica, majka je triju kćeri i sina, ima sedmero unučadi, desetero praunučadi i jednu šukununuku
07. ožujka 2011. u 14:52 4 komentara 25 prikaza
najstarija hrvatica
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Ljubica Lončar proslavila je danas u Šibeniku svoj 106. rođendan. Baka Ljubica najvjerojatnije je najstarija stanovnica Hrvatske. Prije dvadesetak dana u Varaždinu je, naime, s navršenih 106 godina života umrla njezina vršnjakinja Štefanija Benotić.

Na poziv rodbine u mali stan njezina 60-godišnjeg unuka Milorada Lončara Miće u šibenskoj Ulici Put gimnazije pristigli su predstavnici lokalne vlasti koji su joj donijeli tortu. Vremešna Ljubica, u karakterističnoj crnoj odjeći i s crnom maramom na glavi, udovica je već 70 godina, pokretna je, a tek se ponekad za šetnju između spavaće i dnevne sobe posluži kuhinjskim stolcem. Premda nešto slabije čuje, to joj ne smeta da se "na preskoke" prisjeti nekih događaja iz svojega dugoga života. A od njezina rođenja u ožujku 1905. godine, u selu Kanjanima nedaleko od Drniša, dogodilo se uistinu mnogo toga. Udala se u Siveriću, na svijet donijela tri kćeri i sina, a već je 1941. godine ostala bez muža. Plela je, šila, radila u polju i još mnogo toga kroz turbulentna desetljeća 20. stoljeća. Posljednjih godina živi kod unuka Miće, spominje osam godina mlađu sestru Milenu koja živi u Bačkoj te zbraja sedam unučadi, deset praunučadi i jednu šukununučicu Lauru, kojoj želi isplesti čarapice.

Njezin unuk Mićo ističe da je on "jedini djed koji ima baku", otkriva kako bi tajna njezine vitalnosti mogla biti u skromnim obrocima i po kojoj kapljici rakije i vina. Kako je rečeno, ujutro tek popije "tursku" kavu s malom žličicom rakije, a potom doručkuje nešto keksa i mlijeka. Ruča najčešće blitvu i kakvu juhu, a za večeru komad kruha s maslinovim uljem i čašom vina.
– Hvala svima što ste mi došli. Bog vam dao zdravlja i sriće i došli mi vi svi opet na rođendan – zaželjela je baka Ljubica.

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

  • vidimškoj:

    čestitke bako.

  • -obrisani-:

    najstarija Hrvatica...chivsa none....ako ona Hrvatica, onda ja siptar

  • -obrisani-:

    A ja Petar Svacic.Zar je to bitno da li je Hrvatica?Ona je gradjanin R Hrvatske i mislim da je trebalo tako formulirati.Ali posto poznamo kvalitetu naseg novinarstva nista nas nije za cuditi.