Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nasilje u obitelji

Baka kažnjena jer je triput pljusnula unučića

ilustracija
freepik.com
01.12.2023.
u 08:15

Moguće je da mi je ruka s ramena "skliznula" po djetetovu licu, a tri pljuske je iskonstruirala snaha, neuvjerljivo se branila, a policija joj je na osam dana zabranila prilazak djetetu i tražila kaznu od 12.000 kuna.

Baka, inače 52-godišnja pravnica, mora platiti prekršajnu kaznu od 300 eura (2260,35 kuna) i 40 eura (301,38 kuna) troškova postupka jer je na svom 8-godišnjem unuku primijenila zastarjelu, odavno kažnjivu "odgojnu" metodu.

Pas na povodcu je potrčao i povukao dječaka tako da je pao u blato. Dječaka je to naljutilo pa je nogom udario psa. Tada ih je baka razdvojila, a onda je unuka triput pljusnula po obrazu, što je tjelesno kažnjavanje djeteta prekršajno kažnjivo po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji. Zagrebačka policija predložila je kaznu od 12.000 kuna i izricanje zaštitne mjera zabrane približavanja i uznemiravanja djeteta, s tim da su joj odmah odredili osmodnevnu zabranu približavanja, uspostavljanja i održavanja veze s djetetom.

Okrivljena je sutkinji rekla da se sve odvilo drugačije od opisanog u optužnom prijedlogu. Trojica unuka bili su u parku kad je ona došla s psom. Jedan od njih joj se plačući požalio da ga je brat udario po glavi pa ih je upozorila na ponašanje, što je "zločestog" dječaka uznemirilo pa joj je uzeo povodac i unatoč njezinu protivljenju, jer je pas velik pa ga može povući i srušiti. Što se i dogodilo. Dječak je bio sav blatan, što ga je još više naljutilo pa je psa počeo nogom udarati po trbuhu, zbog čega je pas prvo cvilio, a zatim režao i iskesio zube. Baka se tada prestrašila da će ga pas ugristi za nogu pa ga je rukom odgurivala od psa, a ne tri puta pljusnula. Jedino je moguće da joj je pritom ruka skliznula do lica, ali to nije bio nikakav udarac. Potom su svi otišli u stan i djeca su sve zaboravila dok se snaha nije vratila s roditeljskog sastanka, lošeg raspoloženja jer su joj dvojica sinova popustila u školi. Na jednoga je počela vikati i govoriti mu neprimjerene riječi i tada se javio "zločesti" dječak: "Znaš li što sam ja danas dobio?". 

Snahu je zaprepastilo kad je čula za pljuske pa je punicu uz uvrede tjerala iz stana, da bi na koncu ona izašla s djecom i pozvala policiju. Policajci su okrivljenoj tada uručili naredbu osmodnevne zabrane približavanja udarenom djetetu na manje od pet metara, što je ona poštovala jer nije htjela nastavak konflikata iako je i taj unuk jako vezan za nju. Okrivljena smatra da je sve inskonstruirala njezina snaha u namjeri da je udalji iz stana te je nakon tog događaja snahu prijavila Centru za socijalnu skrb zbog zanemarivanja djece. Njezin sin zbog narušenih odnosa ne živi sa snahom i djecom, već u podstanarskom stanu, ali brine o djeci i s njima svakodnevno provodi dio vremena.

VEZANI ČLANCI:

Udareni dječak, kojega je ispitala klinička psihologinja u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, u razgovoru je potvrdio da ga je baka triput pljusnula i da se zbog toga osjećao tužno. Potvrdio je da mu je lijepo i kad je s ocem, idu na izlete... I dječakov brat je potvrdio da ga je baka udarila po glavi te da je zbog toga bio tužan, ljut i crven u licu. Okrivljena je tvrdila da su djeca od majke instruirana kako da svjedoče, a napomenula je i da su u međuvremenu djeca zbog ponašanja majke povjerena ocu. Tvrdila je i da joj se snaha ispričala.

Sutkinja Kornelija Adamec u Općinskom sudu u Novom Zagrebu zaključila je da su tri pljuske nedvojbeno dokazane. Za teze o majčinim instrukcijama djece nije našla ni jednu indiciju. Štoviše, obrana je ocijenjena "neuvjerljivom, nelogičnom i nekonzistetnom" te je iznesena radi izbjegavanja odgovornosti. Okrivljenoj je za olakotno uzeto što nije prekršajno kažnjavana pa joj je umjesto kazne od najmanje 1590 eura ili 70 dana zatvora izrečena kazna ispod propisane minimalne.

VIDEO Novi detalji napada na Trnju: Glavni napadač (22) poznat po tučnjavama, sudilo mu se i zbog droge

Komentara 6

DO
doberdedec
08:46 01.12.2023.

A zakaj mater toga unuka ni platila kaznu jer je malac fizički napao i udario psa.

KP
Karlovacko pivo
09:44 01.12.2023.

Kao prvo toje i zaslužio a kao drugo baka nije snahi punica nego svekrva ili kako se kodnas kaže svekriva jadna baka

Avatar lola lola
lola lola
09:24 01.12.2023.

Totalno disfunkcionalna obitelj. I jos imaju psa na kojem se izivljavaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije