Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bajs: Posezona bilježi rekorde, dogodine idemo na daleka tržišta

U prvih devet mjeseci ove godine ostvareno je 10,4 milijuna dolazaka, odnosno 7,6 posto više nego u istom razdoblju lani te 62,7 milijuna noćenja, odnosno 6,7 posto više nego u istom razdoblju lani
05. listopada 2011. u 13:25 4 komentara 4 prikaza
\'21.07.2011., Zagreb - Damir Bajs, ministar turizma u Vladi RH.  Photo: Antonio Bronic/PIXSELL\'
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL

U rujnu je zabilježeno 1,27 milijuna dolazaka turista, što je 15,3 posto više nego u rujnu prošle godine, a broj noćenja u tom mjesecu bio je 11,5 posto veći, odnosno bilo je 7,26 milijuna noćenja. Kad je riječ o prvih devet mjeseci ove godine, ostvareno je 10,4 milijuna dolazaka, odnosno 7,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju te 62,7 milijuna noćenja, odnosno 6,7 posto više nego u istom razdoblju lani. To su rezultati turističkog prometa rujna i prvih devet mjeseci ove godine koje je u Pirovcu iznio ministar turizma Damir Bajs.

– Turizam i rezultati vezani su uz ono što smo promovirali: jedinstvo javnog i privatnog sektora. Kada smo ušli u 2011. godinu, ušli smo realno, ali s visoko postavljenim ciljevima. Rezultati dosadašnjeg tijeka pokazuju da su rezultati  iznad naših očekivanja i zapravo su rekordi – kazao je ministar Bajs koji je objasnio i kako su ti rezultati djelovali na gospodarstvo i zapošljavanje. Naime, HNB je objavio da je hrvatski turizam u drugom kvartalu zaradio 1,7 milijardi eura što je 14 posto više nego u drugom kvartalu 2010. godine, a time je udio turizma u BDP-u iznosio 14,5 posto što u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine predstavlja rast od 1,7 posto. U prvih je sedam mjeseci 13,6 posto više zaposlenih u turizmu.

– To zapravo znači da je u prvih devet mjeseci hrvatski turizam imao 750.000 tisuća turista više nego prošle 2010. godine, no od toga 500.000 je u predsezoni i posezoni. Postavili smo tri cilja: biti bolji od Europe i četvrti put, vratiti domaćeg gosta, što je ostvareno, a stalni je cilj produljiti sezonu. Ove  godine apsolutno najveći dio povećanja vezan je uz predsezonu  i posezonu – kazao je ministar Bajs podsjećajući da te brojke nisu konačne. Kazao je i da su najave i za listopad dobre pa do kraja godine očekuje još bolje rezultate.

– Ako bi se to ostvarilo, to bi značilo da bi hrvatski turizam iz najveće svjetske turističke krize 2009. godine izašao ove 2011. s vjerojatno 1,2 milijuna turista više nego prije krize i time se svrstao u red najuspješnijih zemalja unutar Europe – kaže ministar. Kad je riječ o idućoj turističkoj godini, i dalje će se ići s mjerama koje su se pokazale uspješnima, a koje su bile krucijalne za predsezonu i posezonu. Tako će se predložiti da se i u 2012. godini potroši najmanje 35 milijuna eura na udruženo oglašavanje sa stranim partnerima, dovođenje aviokompanija i drugo, a posebna dopuna u 2012. bit će učinkovitiji nastup na dalekim tržištima Kine, Japana i Indije. 

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • arjavas:

    Valjda misli Bajs da je on zaslužan za takav rast turizma? Ide on do godine u Bjelovar.

  • Npr19:

    Bravo, ministre Bajse! Vrhunski si dogovorio to lijepo vrijeme u posezoni!

  • -obrisani-:

    Daleka tržišta če valjda biti hercegovina, šumadija i srem jer mi Slovenci ionako više ili manje odlazimo samo na svoja imanja, vikende i bungalove uz robu iz Mercatora a oni koji idu u hotele putuju za Tunis, Egipat ili Tursku ... prikaži još!u jer je jeftinije, bolje, atraktivnije i prijatnije..