Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Washington

Bajić od FBI-ja tražio podatke o aferi Daimler

\'13.10.2011., USKOK, Gajeva 30a, Zagreb - Dolazak na ispitivanje u USKOK osumnjicenih za primanje mita u iznosu od 17 milijuna kuna. Glavni drzavni odvjetnik Mladen Bajic uzurbano je usao u sud odbiv
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/3
Autor
Ivanka Toma
07.02.2012.
u 09:00

Hrvatskog glavnog državnog odvjetnika zanimaju imovina, računi i veze Ive Sanadera u SAD-u.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zatražio je od Seana Joycea, zamjenika direktora FBI-ja, podatke o tome tko je od hrvatskih političara bio podmićivan u aferi Daimler. Konkretan zahtjev za podacima, koji bi napokon odgovorili na pitanje tko se od hrvatskih političara okoristio kupnjom vatrogasnih vozila njemačkog proizvođača Daimlera, glavni tužitelj Bajić postavio je FBI-ju prošloga tjedna u Washingtonu.

Otkud novac za glumicu?

Bajić je sa svojim zamjenikom Josipom Čulom gotovo cijeli prošli tjedan bio u Washingtonu i održao više radnih sastanaka. Susreo se, među ostalima, s glavnim tužiteljem SAD-a Ericom Holderom, zamjenikom direktora FBI-ja Joyceom, veleposlanikom za ratne zločine Stephanom Rappom. Glavnina sastanaka i tema odnosila se na korupciju i organizirani kriminal. Glavni tužitelj Holder bio je vrlo dobro upoznat sa svim većim korupcijskim postupcima koji se vode u Zagrebu, uključujući, dakako, i procese protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Istrage protiv Sanadera i dalje su otvorene, a dio informacija koje zaokružuju priču o (ne)korumpiranosti bivšeg premijera upravo je u SAD-u. Ostalo je otvoreno pitanje ima li Sanader u SAD-u skrivenu imovinu, je li tamo vlasnik nekretnina i bankovnih računa. Pitanje je i kako čovjek koji je već drugu godinu pod kaznenopravnim progonom – dakle ne zarađuje, sva mu je imovina blokirana te se javno žali da nema za režije – godinama kćeri plaća studij glume u SAD-u? Pitanje je i kako je, s obzirom na imovinske (ne)prilike obitelji Sanader, supruga bivšeg premijera Mirjana Sanader s drugom kćeri za Božić otputovala u SAD u posjet glumici?

Bajić je u SAD na susrete s čelnicima pravosudnih institucija otputovao prije svega radi pomoći u konkretnim slučajevima, a navodno je zatražio pomoć i o daljnjem rasvjetljavanju slučaja Sanader. Afera Daimler bi mogla, prema nekim prijašnjim neslužbenim informacijama, dovesti upravo do bivšeg premijera Sanadera. Naime, u sklopu istrage o malverzacijama u HEP-u i preprodaji struje mostarskom Aluminiju u fokusu istražitelja našla se i tvrtka Debis International Trading, ugašena tvrtka kći Daimlera, koja je godinama poslovala s Aluminijem.

Nakon što se otvorio ovaj krak u istrazi, počelo se nagađati da bi Sanader mogao biti na listi primatelja mita.

Podmićivanje do 2008.

Podsjetimo, afera Daimler otvorena je 2010. godine, kada je ta tvrtka u SAD-u kažnjena zbog podmićivanja. Predstavnici tvrtke su priznali da su mitom dolazili do velikih poslova u čitavom nizu zemalja, a među njima je spomenuta i Hrvatska. Vrlo brzo došlo se do toga da je 2003. godine vlada od Daimlera kupila 210 vatrogasnih vozila. Navodilo se da su isplate za vladine dužnosnike išle preko IM Metala u visini od 3 milijuna eura, a još je 1,6 milijuna eura isplaćeno preko američkih tvrtki Biotop i MCR iz Delewarea i Wyominga.

Budući da je kupnja vatrogasnih vozila bila na kraju mandata Račanove vlade, HDZ je zbog afere stalno prozivao SDP. No, ispada da je Daimler mito davao do 2008. godine, što pokriva vladavinu HDZ-a.

Ključne riječi

Komentara 92

PI
pidocha
09:09 07.02.2012.

Pitanje je i kako čovjek koji je već drugu godinu pod kaznenopravnim progonom – dakle ne zarađuje, sva mu je imovina blokirana te se javno žali da nema za režije – godinama kćeri plaća studij glume u SAD-u? Pitanje je i kako je, s obzirom na imovinske (ne)prilike obitelji Sanader, supruga bivšeg premijera Mirjana Sanader s drugom kćeri za Božić otputovala u SAD u posjet glumici? ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ovo mi nije jasno, stvarno ne razumin, ja da sam bajić, zva bi tetu mirjanu i osobno pita,

KT
Karika Tura
09:10 07.02.2012.

Baš čudno.... ha su HDZ-ovci toliko bedasti pa su prozivali SDP-ovce :) Jedne komunyare započele krađu druge ju nastavile :)

MB
mr_brown
09:02 07.02.2012.

kakva brzina! znači za 20 godina će biti riješeno! bravo bajiću!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije