Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riječko oružje

Bajić: Nemamo veze s aferom Linić

sabor, mladen bajić (1)
Robert Anić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
03.06.2011.
u 09:30

Anonimka protiv Linića napisana je rukom, na dvije stranice. U Državnom odvjetništvu tvrde da policiji nisu postavljali nikakve zahtjeve u vezi s tim

Državno odvjetništvo tvrdi da nema baš nikakve veze s postupanjem u povodu anonimne prijave protiv Slavka Linića. Kažu da policija nije od njih dobila nalog da istražuje Linića zbog 1991. godine navodno nestalih 800.000 maraka za nabavu oružja iz Slovenije te da su sve učinili po svome nahođenju. Te su tvrdnje DORH-a i u pisanoj formi dane članovima saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji u povodu Linićeve predstavke istražuju je li policija pod utjecajem čelnih ljudi, ministra Tomislava Karamarka i ravnatelja policije Olivera Grbića, zloupotrijebila sustav.

Radno tijelo, u kojemu su predsjednik Odbora Ranko Ostojić (SDP), potom njegov stranački kolega Igor Dragovan, zatim HDZ-ovci Ivan Šantek i Tomislav Čuljak te šef HSS-a Josip Friščić, najprije je otišlo u kabinet ministra policije.

Mobiteli i kamere

Tamo ih je dočekao nalaz Unutarnje kontrole MUP-a po kojemu je policija u Linićevu slučaju postupala korektno. Kako doznajemo iz kruga bliskog saborskom Odboru, nalaz Unutarnje kontrole temelji se na nekoliko razgovora s policajcima angažiranima na slučaju. Tijekom saslušanja ministar Karamarko, tvrdi naš sugovornik, bio je vrlo žustar tvrdeći da anonimka protiv Linića nije izašla iz policijske kuhinje. U istom tonu, koji je bio negativno intoniran prema DORH-u, nastupio je i ravnatelj Grbić, koji je na razgovor sa zastupnicima došao u policijskoj odori.

Nakon MUP-a parlamentarna radna skupina otišla je u DORH. Razgovarali su s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i njegovim prvim zamjenikom Draganom Novoselom. Neočekivano ih je na videolinku kod Bajića dočekao Doris Hrast, zamjenik županijskog državnog odvjetnika iz Rijeke, koji je u slučaju Linić s policijom razmijenio dva dopisa. Bajić i njegov zamjenik Novosel rekli su da dopis koji je Hrast u veljači uputio policiji, a u kojem kaže da postupaju po članku 64. Zakona o policijskim ovlastima, nipošto ne znači nalog da nešto učine. Bajić i Novosel čak su članovima Odbora dali dopis iz jednog drugog predmeta u kojem policiji nalažu da učini određene radnje ne bi li im pokazali razliku. Dali su im i primjer požurnice te demantirali da bi policiju požurivali u vezi s Linićem.

Grbić bio na dopustu

Odbor je do sada utvrdio i da je anonimka od koje je sve počelo zapravo rukom pisani tekst na dvije stranice popunjene krupnim, u dijelovima teško čitljivim kitnjastim rukopisom koji je policija isprva u međusobnoj korespondenciji tretirala kao podnesak, a ne kaznenu prijavu. Prijava (ili podnesak, što znači daleko niži stupanj optužbe) poslana je bila u siječnju na Grbića. On je bio na dopustu pa je dana njegovu zamjeniku Milijanu Brkiću. Od Brkića je išla prema šefu kriminalističke policije Vitomiru Bijeliću koji je to spustio na šefa policijskog USKOK-a, a ovaj na riječku policiju. Sredinom svibnja policija je ispitala Josipa Kukuljana (ratni šef riječke policije), Šimu Radulića (šefa TO Rijeka) i Franju Butorca (šefa Kriznog stožera) o nabavi oružja 1991. Tvrdili su da rade po nalogu DORH-a.

Komentara 27

OB
-obrisani-
09:48 03.06.2011.

. -----DORH sa Bajicem na celu je najvece zlo u ovoj državi! Legaliziraju sve HDZ-ove pljacke,odbijaju sve kaznene prijave protiv politicara! . -----DORH - Društvo Oligarha i Režimskih Hegemonista -----------------------------------------USKOK - Ured Služi da Kosoricu Oslobada Krivnje

MA
manoxxl
10:07 03.06.2011.

Bajića na kraju očigledno čeka Sanaderova sudbina, što je i pravo.

OB
-obrisani-
09:48 03.06.2011.

a jeli imate ...vezu s mozgom ????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije