Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar linić:

'Bahati Mađari nas neće više ismijavati, morat će ulagati!'

slavko linić (1)
Patrik Macek/PIXSELL
24.04.2012.
u 19:12

Linić je istaknuo kako će imenovanje ministara u NO Ine "Europa shvatiti kao najbolji potez Vlade Zorana Milanovića".

Ministarstvo financija na svojim internetskim stranicama objavilo je prijedlog Uredbe "o načinu provedbe plaćanja doprinosa prema plaći, primicima uz plaću, odnosno mjesečnoj osnovici za obračun doprinosa na temelju radnog odnosa" koju bi Vlada trebala prihvatiti na svojoj sljedećoj sjednici. 

Kako piše Novi list, poslodavci koji se nađu na listi loših, odnosno onih kod kojih je Porezna uprava već zamijetila naviku da ne plaćaju doprinose, banke će morati odbiti naloge za isplatu plaća, a država će im blokirati račune. Uredba bi, jer ne treba potvrdu Sabora, mogla u primjenu već od 1. svibnja i nakon toga će banke morati za svako poduzeće koje se nalazi na listi neplatiša doprinosa provjeravati jesu li s novim nalogom za isplatu plaća predali i naloge za isplatu doprinosa. U Uredbi se određuje i da će u suradnji Porezne uprave, Fine i banka država zaustaviti isplatu plaća bez doprinosa.

Linić vjeruje u gospodarski rast od 0,8 posto

– Kad je Vlada rezala značajne stavke u državnom proračunu, ostali smo u minusu od skoro 10 milijardi i to smo mogli pokriti samo kreditom. Tu je poruka - kad prestanemo imati minuse neće biti ni kredita. Problem Vlade je vrlo jasan - moramo srezati potrošnju, biti discipliniran u potrošnji u proračunu i istovremeno podići investicije i naše prihode. Prije kraja mandata imat ćemo pluseve u proračunu što znači da se više nećemo zaduživati – komentirao je ministar financija Slavko Linić u Dnevniku Nove TV.

Ministar i dalje vjeruje u gospodarski rast od 0,8 posto.

– Dio uprave je promijenjen, planove i programe smo izradili i već u svibnju očekujemo niz natječaja koje ćemo završiti u mjesec dana. U lipnju očekujemo 'lopate' i u lipnju će početi prvo trošenje novca, a to znači i otvaranje radova i zapošljavanje i graditeljskih firmi i onih koji se bave prodajom opreme. A to znači i onaj rast koji je potreban da se dođe do 0,8 posto. To je realno i ostvarivo – optimističan je ministar i dodao. "Dokazat ćemo da smo bili u pravu". Najavio je fiskalne blagajne kreću od 1.7, šest mjeseci prije planiranog, a sve u svrhu kako bi kontrolirali one koji se bave poslovanjem s gotovinom.

Rekao je da dolaskom u Ministarstvo nije bio iznenađen stanjem koje je ondje zatekao: "Ništa me nije iznenadilo. Ni prevelika potrošnja, ni minusi ni dugovi".

Govoreći o registru poreznih dužnika, Linić je rekao kako će Vlada predložiti izmjene općeg poreznog zakona kojima se omogućava objava poreznih dužnika. Kaže da će Porezna uprava sankcionirati sve koji su varali, a za one koji ne plaćaju porez rekao je da su najveći kriminalci.

– Nema zaštićenih. Pred Poreznom upravom svi su jednaki. Neće biti ni lijevih ni desnih, ni zaštićenih ni nezaštićenih. Svi će imati isti tretman – naglasio je Linić i u emisiji Otvoreno na HTV-u, istaknuvši da će prve liste poreznih dužnika biti objavljene u srpnju. Govoreći o zaduženju, Linić je u Otvorenom istaknuo da se ne žele zadužiti samo kod domaćih banaka. Uvjeren je da će Vlada Zoran Milanovića imati budžetski suficit i to prvenstveno podizanjem gospodarskog rasta. Dodao je da je zadovoljan kako se puni državni proračun. Kazao je da se proračun puni četiri posto bolje nego prethodne godine, te da ne očekuju probleme s prihodovnom stranom.

– Ako otvarate radna mjesta i radite u interesu ljudi, dobit ćete sve beneficije. U suprotnom, plaćat ćete porez – komentirao je Linić porez na imovinu.

Oštra politika prema MOL-u

- Pozicija hrvatskih predstavnika u Nadzornom odboru i Upravi Ine svedena je na nulu. Tamo će sjediti ministri pa da vidimo hoće li se Mađari usuditi tako ponižavati, vrijeđati nas i bahatiti se - rekao je Linić osvrćući se na izvještaj Europske komisije u kojem se, između ostalog, ističe "zabrinutost" da će Vlada u Nadzorne odbore imenovati ministre.

Istaknuo je kako će imenovanje ministara u NO Ine "Europa shvatiti kao najbolji potez Vlade Zorana Milanovića". Kaže da je sramotno da Ina s tolikom dobiti nije ništa uložila u bušotine i u svoje benzinske. Kazao je da će od MOL-a tražiti da investira u uređenje Ininih benzinskih postaja, ali i da ulaže u projekte, odnosno u istraživanje u bušotine na Jadranu i u Slavoniji.

Ključne riječi

Komentara 166

OB
-obrisani-
07:22 25.04.2012.

Milanović....Čačić...i...Linić . će ovu jadnu pokradenu.osiromašenu Državu.......izvući...iz propasti..

Avatar tetak
tetak
08:57 25.04.2012.

ha ha ha.. \"Na bahatog Mađara, bahati Čačić\" ali što ćeš onda tu Slavko TI ?????

DU
Deleted user
08:07 25.04.2012.

@ acer7 daj mi molim te reci za koga si ti glasao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije