Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
očajni iračani

Bagdad pozvao Amerikance: Bombardirajte naše islamiste

Irak
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/6
19.06.2014.
u 19:00

Rezultati takvog napada bili bi nepoznati dok ne dobijemo kompletnu obavještajnu sliku, kazao je general Martin Dempsey

Unatoč tome što je SAD već počeo provoditi istraživačke misije u iračkom zračnom prostoru iz nosača zrakoplova u Zaljevu te se priprema za moguće zračne udare protiv džihadista, izgleda da do toga neće doći tako brzo. Naime, iz SAD-a poručuju da nisu spremni te kako im nedostaje obavještajnih podataka o tome gdje i kada udariti na militante.

– Dobili smo zahtjev od iračke vlade, ali rezultati takvog napada bili bi nepoznati dok ne dobijemo kompletnu obavještajnu sliku – kazao je načelnik glavnog stožera američke vojske general Martin Dempsey.

– Unatoč ovim argumentima koje iznosi Dempsey, pomalo je teško vjerovati da je SAD baš toliko vojno “nepripremljen” za napad na ISIL. Dovoljno se samo sjetiti brzine kojom su organizirali napad na libijsku vojsku 2011. – kazao je za Večernji list vojni analitičar Amin Hotait, bivši visoki časnik libanonske vojske.

– SAD bi zapravo želio pomoći opstanku Iraka kao jedinstvene države, ali američka administracija strahuje da bi Maliki, ako se SAD uključi, mogao izaći još i snažniji i uz još veću koncentraciju moći u rukama šijitske politike – istaknuo je Hotait. U međuvremenu iračke snage i ISIL nalaze se u žestokoj borbi za najveću iračku naftnu rafineriju u gradu Baiji gdje je ISIL dosad zauzeo tri četvrtine teritorija.

Foto: Milan Ilić

Milan Ilić

Teroristička organizacija ISIL, poznata po odrubljivanju glava svojih neprijatelja i po masovnim ubojstvima u Siriji i Iraku, otkrila je još jedno oružje kojim se služi u širenju svoga zloglasnog imena – objavljivanje godišnjih izvješća. Poput kakve velike tvrtke, ISIL u godišnjim izvješćima uz pomoć računalno dizajnirane grafike objavljuje podatke o svome radu. U izvješću za 2012. navode da su imali 3412 operacija s podmetnutim eksplozivom, 330 autobombi, 22 slučaja u kojima je vozač samoubojica aktivirao eksploziv u vozilu, 18 slučajeva bombaša samoubojica koji su se raznijeli eksplozivom skrivenim u odjeći, 633 ubojstva malokalibarskim oružjem, 359 napada bacačem raketa...

U izvješću za 2013. ISIL navodi da je izveo oko 10 tisuća operacija u Iraku. Analitičari vjeruju da bi ISIL-ov cilj objavljivanja godišnjih izvješća mogao biti informiranje i mobiliziranje novih donatora.

>>Obama odbio poslati vojsku: Nemamo sposobnost da to riješimo

>>Obama ne želi slati vojnike u borbu protiv islamskih militanata u Iraku

Komentara 6

MI
Milivoje
20:43 19.06.2014.

pa sta znaci to "islamiste" svi oni su za islam, tako kazu, e sad ovi koji se bune su suniti a ovi drugi siiti, ja ne znam zasto ih sada ova vlast bez pokrica zove islamska, mogu reci sunite, jer ovi drugi su siiti

Avatar El Indio
El Indio
20:49 19.06.2014.

Ko financira i naoruzava te islamiste? Od dzeparca i lovacke se ne zauzimaju gradovi

BB
brle brkić
08:27 20.06.2014.

pa koliko bi ovi demokracija dobili su jednu i fertik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije