Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gorko vino Stotinjak

Badel 1862 duguje im već godinu dana, umjesto novca nudi – vino

'Podravina-bilogora, 22.9.2010. Daruvar, Dok su lani radili optimisticno radili i razmisljali o zaradi, Badel im je to zadovoljstvo uskratio Snimio: MIchel Palijan / VLM'
Foto: 'Michael Palijan / VLM'
1/3
23.09.2010.
u 16:40

Vesna Dujić, kojoj je od 1800 kn Badel 1862 platio mizernih 80 kn, ne želi kompenzaciju u proizvodima, već isključivo zarađeni novac.

Iako su lani stotinjak sezonskih berača pošteno odradili berbu grožđa u vinogradima Vinarije Daruvar Badela 1862, još uvijek nisu dobili krvavo zarađene naknade koje su im obećane.

To nam je potvrdila Grubišnopoljka Vesna Dujić, koja je lani u vinogradu zaradila 1800 kuna. No, od toga je iznosa, tvrdi, dobila samo oko 80 kuna.

– Kao i drugima ponuđena mi je kompenzacija u Badelovim proizvodima. No, ja sam ugovor od djelu zaključila za novac, a ne Badelove proizvode – kaže V. Dujić. Dodaje kako o tužbi ne razmišlja, jer bi sudski troškovi, potrošeno vrijeme i brdo živaca pojeli iznos koji bi potraživala.

Obećanja od veljače

No, ističe kako bi zajednička tužba svih sezonaca možebitno donijela bolji učinak. Razočarana je i Nada Garić iz Vukovija nedaleko od Daruvara koja je trebala dobiti oko 3000 kuna.

– U berbu sam išla proteklih pet godina i uvijek je bilo malo kašnjenje u isplati po mjesec, dva. No, ovo je prvi puta da naknade kasne čak godinu dana – požalila se N. Garić, koja o odlasku u berbu ove godine nije niti razmišljala. Još u veljači ove godine iz Badela, koji se nalazio u financijskim teškoćama s blokiranim računom, stigla su, očito prazna, obećanja da će u roku 30 dana biti isplaćene naknade, odnosno kako je tada rečeno, ukupno oko 190 000 kuna koliko tvrtka duguje sezoncima. Iako smo upit Badelovoj službi za odnose s javnosti uputili još u utorak, odgovor na pitanja zašto godinu dana sezoncima nisu isplaćene naknade i kada će biti isplaćene, nismo dobili.

Nedostaje berača

Od rukovoditeljice Vinarije Suzane Jurišić doznajemo kako je u ovogodišnji urod, prikupljanje kojega je počelo prije nekoliko dana, bere pedesetak Badelovih radnika zaposlenih na ugovor o radu na određeno vrijeme, te strojni berač.

– Da je zdrava godina broj berača bi bio dostatan. Međutim, zbog nedavnih loših vremenskih uvjeta, odnosno kišnog razdoblja, na grožđu je dosta ispucalih bobica pa bi ga valjalo što prije pobrati i veći broj berača bio bi dobrodošao – kaže S. Jurišić.

Nadalje, Badel je dugovao i daruvarskoj Vinogradarskoj zadruzi, no taj je dug, kako doznajemo, namiren.

Nevrijeme s tučom i kiša uoči berbe smanjili prinos

 Nevrijeme s tučom u lipnju u potpunosti je uništilo 30 hektara Badelovih vinograda u Donjem Daruvaru, tako da se grožđe bere u Đulovcu na tamošnjih 120 hektara, gdje se očekuje prinos od oko 90 vagona grožđa. Dodatni udarac ovogodišnjem urodu dalo je i kišno razdoblje uoči berbe, zbog toga bobice pucaju pa će oko 20 posto prinosa biti izgubljen. Iako će dio štete namiriti osiguranje, ova bi godina za daruvarsku proizvodnju Badela mogla biti jedna od lošijih, nasuprot lanjske koja se pamti kao jedna od najboljih.

Komentara 3

DU
Deleted user
00:16 24.09.2010.

ovo ima samo u hrv. teraj taj badel u stečaj kak nema love mafija pokrala jel direktor bez plaće i službenog auta šta rade štakori u poreznoj baš nekog briga za radnike ibmti ovakav sistem

VO
Vorosmart
11:10 24.09.2010.

Koliko Badel duguje državi za trošarine?

RU
rus4
13:09 24.09.2010.

Ovo sve treba otići u P M..............Lopovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije