Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR

Bačić: Strategija prometa ne spominje povezivanje Dubrovnika s Hrvatskom

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
11.07.2014.
u 11:41

"Doista nas zabrinjava nesposobnost Vlade da pravilno vrednuje izgradnju onih prometnih pravaca i projekata koji bi doprinijeli izvlačenju krajnjeg juga Hrvatske iz prometne izolacije"

Strategija prometnog razvoja RH do 2030. godine koju je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture uputilo u javnu raspravu ne planira izgradnju najvažnijih prometnih projekata koji bi doprinijeli izvlačenju krajnjeg juga Hrvatske iz prometna izolacije, upozorio je danas HDZ-ov Branko Bačić koji je zbog ovoga zatražio drugu stanku jutros u saborskom zasjedanju.

- Klub HDZ-a prije točno 750 dana uputio je predsjedniku Hrvatskog sabora prijedlog rezolucije o načelima prometne povezanosti Dubrovačko-neretvanske županije u funkciji uspostave Ustavno pravne jednakosti svih građana RH. Da je kojim slučajem Hrvatski sabor raspravio ovu rezoluciju, vjerojatno bi i prijedlog strategije koja je krenula u javnu raspravu bio drugačiji. Nas u klubu HDZ-a doista zabrinjava nesnalaženje, nesposobnost Vlade da pravilno vrednuje izgradnju onih prometnih pravaca i projekata koji bi doprinijeli izvlačenju krajnjeg juga Hrvatske iz prometne izolacije – podsjetio je Bačić kojeg zabrinjava lutanje Vlade u pronalaženju rješenja, pa podsjeća da je na početku mandata Pelješki most nazvan iluzijom za budale, nakon čega se predlagao koridor kroz prostor Neuma do mogućih tunela ispod Neuma ili trajektnog rješenja.

- Na kraju je Vlada, rekao bih, lakonski odlučila da u njeno ime tu odluku o najpovoljnijem povezivanju krajnjeg juga Hrvatske donese Europska komisija što je ona doista i napravila izradivši predstudiju prometne izoliranosti kojim je dokumentom i Europska komisija utvrdila da je Pelješki most najpovoljniji način izvlačenja juga Hrvatske iz prometne izolacije. Stoga nas je još više iznenadio prijedlog strategije koja ne sagledava Pelješki most kao konačno rješenje – čudi se Bačić koji je, kazao je, želio upozoriti javnost i građane Dubrovačko-neretvanske županije da se uključe u ovu javnu raspravu.

HDSSB-ov Boro Grubišić kazao je da ova strategija nema vizije jer konstatira samo postojeće stanje, odnosno "ona ga betonira".

HNS-ov Petar Baranović rekao je da svi svi svjesni potrebe da se jug Hrvatske kvalitetno poveže s ostatkom zemlje, ali su isto tako svjesni i troška Pelješkog mosta. Ne mogu se, dodaje, ponašati kao HDZ-ove Vlade koje su "ulupale" milijune u most kojeg i dalje nema.

- Da smo možda tada razmišljali kada smo išli graditi arene kako trošimo novac možda bi danas imali u državnom proračunu dovoljno i da sagradimo brzu cestu do Dubrovnika koja Dubrovčanima treba i Hrvatska je dužna Dubrovniku dati kvalitetnu povezanost. Možda bi imali novaca i bez kredita da se upustimo u daljnju gradnju Pelješkoga mosta. Ali poštovane dame i gospodo niste razmišljali. Bavili ste se populizmom a niste se bavili politikom – kazao je Baranović te apelirao da se s novcem ponaša odgovorno.

Komentara 4

DU
Deleted user
13:00 11.07.2014.

Ajmo ljudi napraviti ovaj most kad neće nesposobna i nezainteresirana vlast. Upišite u Google "Udruga Pelješki Most" .

NJ
njoj
13:54 11.07.2014.

oni žele raspadnutu, a ne povezanu Hrvatsku!

KA
kajinx
17:47 11.07.2014.

Ništa nije slučajno. To su sve pripreme za otuđivanje dijela Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije