Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUPA NAVIKA

Bacanje i neuzimanje računa u trgovini moglo bi vas stajati više stotina eura

Ilustracija
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija
1/3
05.03.2023.
u 17:48

Usprkos navici mnogih da račune bace prije no što izađu iz trgovine ili ih jednostavno ne preuzmu, takvo ponašanje nije preporučljivo jer Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom već deset godina za to predviđa 26 do 260 eura kazne

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom predviđa novčane kazne za sve kupce koji kod sebe nemaju račun za kupljenu robu. Stoga bi navika mnogih da zaboravljaju sačuvati račun do izlaska iz trgovine, mogla biti kobna. Nerijetko se događa da račun ne uzmu ili ga jednostavno bace nakon kupovine, usprkos naljepnicama na kasama koje upozoravaju da je kupac dužan preuzeti račun i s njime izaći iz trgovine, isto kako je ga je prodavatelj dužan izdati. Spomenuti zakon, koji je na snazi već 10-ak godina, za ovakva ponašanja predviđa kazne piše Poslovni dnevnik.

“Novčanom kaznom od 200 do 2000 kuna (26 do 260 eura) kaznit će se kupac te svaki primatelj računa koji ne zadrži izdani račun nakon izlaska iz poslovnog prostora ili ga ne pokaže na zahtjev službene osobe”, glasi 26. članak navedenog Zakona, što znači da ga je dužan zadržati. To je poželjno time više što je "dužan na zahtjev ovlaštene osobe, službenika Porezne uprave, pokazati izdani račun”, propisuje Zakon.

VIDEO: Objavili da je Hrvatska 5. najbolja zemlja za umirovljene u EU, Hrvati u komentarima nisu se složili

Komentara 1

LE
lector2corrector
19:06 05.03.2023.

ono kad tumačiš zakon i dođeš do ove sintagme: "...isto kako je ga je prodavatelj dužan izdati."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije