Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podrška osoblju

B.a.B.e. :Čestitamo kabinskom osoblju CA na hrabrosti

croatia airlines,stjuardese
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/3
11.05.2013.
u 10:45

'Saznali smo da u Hrvatskoj jedan ministar rada može odlučiti da je štrajk koji još nije ni počeo nelegalan, a da se prethodno nije proveo nikakav sudski postupak koji bi to utvrdio.'

Umjesto da se bavi transparentnim restrukturiranjem koje će dovesti do ozdravljenja javnog poduzeća i sankcioniranja onih koji su ga gurnuli u gubitke, Uprava Croatia Airlinesa u izravnoj koordinaciji s Vladom RH ovih dana savjesno radi jedino na potiranju radničkih i ljudskih prava kabinskog osoblja CA koje se drznulo pružiti otpor politici radničkog plaćanja za propuste rukovodstva, priopćeno je iz udruge B.a.B.e

Ističu kako podržavaju radnike i radnice Croatia Airlinesa \"čija je borba izašla iz okvira borbe za vlastita prava i postala borba za onu razinu elementarnih prava koje se radnici u Hrvatskoj jednostavno ne smiju odreći.\" Ističu kako su ovih dana došli do nekih saznanja koja su bitna za buduće akcije koje će poduzimati radnici u javnom i privatnom sektoru.

- Saznali smo da u Hrvatskoj jedan ministar rada može odlučiti da je štrajk koji još nije ni počeo nelegalan, a da se prethodno nije proveo nikakav sudski postupak koji bi to utvrdio. Nadalje, saznali smo da je potpuno prihvatljivo kad jedan drugi ministar – ministar pomorstva, prometa i infrastrukture – javno izjavi da će Uprava u iduća dva tjedna zamijeniti dio kabinskog osoblja kao da se radi o dotrajalim avionskim dijelovima, pri čemu valja naglasiti da kabinsko osoblje CA čine uglavnom žene, od kojih su neke samohrane majke i uzdržavateljice obitelji, navode iz udruge.

\'Ugroženo sindikalno organiziranje\'

- Također smo saznali da ne treba ozbiljno računati s pravom na sindikalno organiziranje – odsad sindikalni povjerenici mogu dobiti otkaz ugovora o radu i bez poštivanja zakonom regulirane procedure. Naposljetku, saznali smo da pravo na zdravstvenu zaštitu više nije zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske budući da je kabinskom osoblju zrakoplova CA to pravo prošli tjedan u više navrata osporeno, kao i to da pravo na bolovanje, zaštićeno međunarodnim konvencijama i Zakonom o radu, odsad ne vrijedi čak ni nakon što nadležno državno tijelo zaduženo za provjeru opravdanosti otvaranja bolovanja ne pronađe naznake njegove zlouporabe, zaključuju u priopćenju.

>>Sindikat: Radnici CA na bolovanju su poniženi. HZZO: To nije točno

>>Piloti i stjuardese od utorka u štrajku, avioni neće poletjeti

>>Pravnica: Šefe, naši su otkazi stjuardesama nezakoniti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije