Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PROBLEMI

AZOP pokrenuo nadzor nad Beroševim ministarstvom: 'Prekršeno je temeljno pravo građana'

Zagreb: Vili Beroš dao je izjavu medijima prije početka sjednice Vlade
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
30.04.2021.
u 22:52

AZOP će po završetku postupka javnost obavijestiti o svim relevantnim informacijama vezanim za ovaj slučaj

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) pokrenula je nadzor nad Ministarstvom zdravstva, kao voditeljem obrade, s ciljem utvrđivanja stvarnog stanja o mogućoj povredi osobnih podataka, a nakon pisanja medija da su s internetske platforme Cijepise izbrisani podaci građana.

"Nastavno na medijske napise kako su s internetske platforme Cijepise izbrisani osobni podaci 4.000 građana koji su se prijavili za cijepljenje, ovim putem želimo informirati javnost da je Agencija za zaštitu osobnih podataka pokrenula nadzorna postupanja nad Ministarstvom zdravstva, kao voditeljem obrade, s ciljem utvrđivanja stvarnog stanja o mogućoj povredi osobnih podataka", objavio je AZOP u petak na svojim internetskim stranicama.

AZOP će po završetku postupka javnost obavijestiti o svim relevantnim informacijama vezanim za ovaj slučaj.

Ako  netko smatra da su njihovi osobni podaci obrisani ili žele ostvariti svoja prava iz članka 15. Opće uredbe o zaštiti podataka, može se obratiti voditelju obrade, odnosno u konkretnom slučaju Ministarstvu zdravstva koje obrađuje njihove osobne podatke, navode iz AZOP-a.

"Putem prava na pristup podacima, građani mogu zatražiti od Ministarstva zdravstva informaciju/potvrdu obrađuju li se njihovi osobni podaci koje su unijeli prilikom prijave na platformu cijepise.zdravlje.hr", navodi Agencija te dodaje da, sukladno članku 15. Opće uredbe o zaštiti podataka, voditelj obrade odnosno Ministarstvo zdravstva treba odgovoriti na zahtjev na pristup osobnim podacima u roku od mjesec dana.

Obrazac Zahtjeva za ostvarivanje prava ispitanika koji građani mogu koristiti prilikom obraćanja Ministarstvu zdravstva može se preuzeti na službenim stranicama AZOP-a, a pri ispunjavanju obrasca potrebno je označiti željeno pravo - pravo na pristup osobnim podacima.

Iz AZOP-a napominju da građani imaju pravo i na informacije o svrhama obrade, kategorijama osobnih podataka koji se obrađuju ako postoje, podatke o primateljima ili kategorijama primatelja kojima se ispitanikovi osobni podaci prosljeđuju, vremenskom trajanju obrade odnosno barem kriterijima iz kojih se može ustanoviti koliko će obrada ispitanikovih osobnih podataka vremenski trajati.

Također, i o pravima ispitanika u pogledu obrade (primjerice pravu na ispravak ili pravu na brisanje osobnih podataka te pravu na pritužbu nadležnom nadzornom tijelu), podacima o izvorima osobnih podataka o ispitaniku ako voditelj obrade nije prikupio osobne podatke izravno od ispitanika, podacima o načinu djelovanja sustava za automatsku obradu podataka ako voditelj obrade koristi takve sustave za automatizirano donošenje odluka.

Pravo na zaštitu osobnih podataka temeljno je pravo svih građana Republike Hrvatske zagarantirano Ustavom Republike Hrvatske, kao i Općom uredbom o zaštiti podataka, ističu iz AZOP-a.

Komentara 5

Avatar Grunf
Grunf
23:38 30.04.2021.

hahahahahaaa azop ce istraziti. I sto ce biti? Jedno veliko nista. Pa nece hdz sam sebe ujesti za ruku. Jedna velika predstava za javnost

Avatar MK3
MK3
23:37 30.04.2021.

A jesu Plenković & Co. namazali dasku Berošu... A kad je Fred Predrag Matić objavio popis branitelja i koristio podatke mimo svrhe njihovog prikupljanja, onda nikome ništa...

DU
Deleted user
14:15 01.05.2021.

Jel ima neka institucija koja ne istražuje Berošev kriminal?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije