Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruski veleposlanik u RH

Azimov o napadima na Siriju: Moskva se neće uplitati dok nema ruskih žrtava

azimov
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
14.04.2018.
u 20:52

"Mi taj barbarski čin Sjedinjenih Američkih Država i njihovih satelita ne smatramo vojnom akcijom. Ne. To je jasan čin agresije na suverenu zemlju", ustvrdio je Azimov gostujući u središnjem dnevniku NoveTV.

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov nazvao je u subotu napad zapadnjačkih vojnih snaga na Siriju činom barbarske agresije i poručio kako se Rusija neće vojno uplitati sve dok nema ruskih žrtava.

"Mi taj barbarski čin Sjedinjenih Američkih Država i njihovih satelita ne smatramo vojnom akcijom. Ne. To je jasan čin agresije na suverenu zemlju", ustvrdio je Azimov gostujući u središnjem dnevniku NoveTV.

"Tko im je dao pravo da napadnu? Sjedinjene Države i njihovi sateliti pokušavaju potkopati međunarodno pravo. Ponašaju se kao žandari, kao gangsteri. To nije civilizirano", ocijenio je.

Glavni razlog napada je, smatra, sprječavanje dolaska stručnjaka iz Organizacije za zabranu kemijskog oružja iz Haaga, koji su već u Siriji i danas su trebali ići u istočnu Gutu.

Zasad nema nikakvih dokaza da je sirijska vlada koristila kemijsko oružje, kaže Azimov.

Istaknuo je da će Rusija pomagati snagama sirijskog predsjednika Bašara al-Asada više nego do sada "tako da će poduzeti obrambene akcije i opskrbiti ih novim proturaketnim sustavom tako da mogu bolje braniti svoju zemlju".

Ruska uloga u Siriji nije da podupire al-Asada, već zadati udarac međunarodnom terorizmu, kaže veleposlanik.

azimov
1/20

'Bude li netko od Rusa ozlijeđen, mi ćemo odgovoriti'

"Al-Asad je važan faktor stabilnosti. Al-Asad brani državu Siriju. Znate što se dogodilo u Iraku, Libiji, Jemenu, ne želimo da se to ponovi u Siriji. Ne branimo al-Asada, ali on je jedini legitimni vođa zemlje", pojasnio je.

Budući da napad nije izvršen na dio teritorija koji kontroliraju Rusi – s ruske strane nema žrtava niti ikakve štete, Rusija zasad neće vojno odgovoriti, istaknuo je Azimov i upozorio: "Bude li netko od Rusa ozlijeđen, mi ćemo odgovoriti".

Azimov je odbacio mogućnost da bi moglo doći do eskalacije sukoba između Rusije i SAD-a koji bi opravdali strahove od izbijanja Trećeg svjetskog rata.

"Siguran sam da neće doći do Trećeg svjetskog rata. Rusija je odgovorna zemlja, Rusija će više raditi na političkom rješavanju situacije", rekao je.

"Istodobno, u vojnom smislu ćemo podupirati režim Baš al-Asada više nego do sada. Ali, napominjem još jednom, mi ne želimo pogoršati situaciju, nećemo napasti američke mete, iako bi Rusija to mogla. Uvjeravam vas da je Rusija u vojnom smislu mnogo jača od SAD-a i svih njezinih satelita. Ali mi smo i mnogo odgovorniji", poručio je ruski veleposlanik u Hrvatskoj.

Komentara 11

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
21:48 14.04.2018.

Kaze Mujo Hasi, komsija ti kundaci zenu. A Haso njemu odgovori, ne mjesam se u zenske poslove. Ruska posla. Dragi Srbi to i vas ceka.

AA
aabbcc
22:36 14.04.2018.

Ovo neka moda da vojska udara i pokazuje silu nad civilnim ciljevima !

AN
Ana33
08:34 15.04.2018.

Igra pokera bila je neravnopravna "zapad" je imao kartu "više"... Da su Rusi ubili Kndžalom ( a mogli su) stotine frncuskih i britanskih vojnika mogli bi se "slikati" s NOGOMSTNIM SVJETSKIM PRVENSTVOM! A uložili su u njega više milijardi dolara!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije