Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan izbjeglica

Azil u Hrvatskoj dobilo još 18 osoba, a 35 ih čeka rješenje

'azilanti...ruk.....sis.....200610...djeca trazitelja azila na svjetski dan izbjeglica u prihvatilistu u kutini prezentirala svoje radove i obicaje...'
'rudolf krznaric'
21.06.2010.
u 07:55

Svake je godine sve više onih koji svoje domove napuštaju zbog različitih strahota, kaže Wilfred Buhorn.

Svjetski dan izbjeglica proslavile su brojne organizacije i udruge prekjučer u hrvatskom Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini, a predstavljene su i svakodnevne aktivnosti azilanata. Izloženi su njihovi umjetnički radovi te degustirana jela spravljena prema receptima iz domicilnih zemalja.

Uz dječje igre i glazbu, nije izostala ni revijalna nogometna utakmica između tražitelja azila i NK Moslavine te novinarske i ekumenske ekipe. Pod pokroviteljstvom Vlade RH i premijerke Jadranke Kosor, program je organiziralo Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem i UNHCR-om. Kutina je dosad prihvatila 596 prognanika i izbjeglica. Trenutačno su u centru smještene 53 osobe, od kojih je 18 dobilo azil, a ostali su na čekanju.

– Zahvaljujem Kutini, obrazovnim institucijama i gradskoj upravi na razumijevanju i potpori u smještaju i zbrinjavanju prognanika, izbjeglica i tražitelja azila u RH, kazao je Nenad Javornik, predsjednik Hrvatskog Crvanog križa.

Wilfred Buchorn podsjetio je na važnu ulogu UNHCR-a.

– Izbjeglica je sve više, ove godine čak 43 milijuna ljudi u svijetu koji su napustili svoje domove zbog različitih strahota, kazao je Buchorn. Vladimir Faber, državni tajnik u MUP-u, pozdravio je skup uime Vlade. Zahvalio je Kutinjanima jer su prihvatili prognanike. Voditelj prihvatilišta Miroslav Horvat pokazao je umjetnine azilanata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije