Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRAZIL ZA AZIL

Azil u Brazilu za Iranku osuđenu na kamenovanje?

demonstracije za Iranku u Londonu
AFP
02.08.2010.
u 18:35

Predsjednik Luiz Ignacio Lula da Silva ponudio je azil u Brazilu Sakineh Mohammadi Ashtiani, 43-godišnjoj Iranki osuđenoj na smrt kamenovanjem zbog preljuba.

Zahvaljujući dobrim odnosima s vlastima Irana, brazilski predsjednik pokušava spasiti jednu od najpoznatijih osuđenica na smrt, koja je 2006. osuđena po šerijatskom zakonu zbog preljuba na smrt kamenovanjem.

Sakineh Mohammadi Ashtiani, udovica i majka dvoje djece koja danas ima 43 godine, svoj je "zločin" preljuba, "protuzakonitih seksualnih odnosa s dvojicom muškaraca" priznala nakon 99 udaraca bičem i izvršenje kazne još uvijek čeka u zatvoru u Tabrizu. Svoje je priznanje kasnije povukla i negira bilo kakvu krivnju. Kao pripadnica azerske manjine zna samo turski, a ne i farsi te je došlo do brojnih nesporazuma poput onog jesu li se seksualni odnosi zbog kojih je osuđena dogodili dok je njezin suprug još bio živ ili nakon njegove smrti. Jedan od spomenute dvojice muškaraca je u posebnom sudskom procesu bio optužen za smrt njezina muža, no za "ubojstvo i preljub" na kraju je osuđena ona.

Iranskim novinarima vlasti su zabranile pisanje o njezinu slučaju. Njezin se odvjetnik Mohammad Mostafaei nakon prošlotjednog policijskog ispitivanja skriva, a njegovu suprugu i zeta uhitile su vlasti.

Lula da Silva odlučio je iskoristiti svoje osobno prijateljstvo s iranskim predsjednikom i pozvao ga je da omogući osuđenici odlazak u Brazil:

– Želim uputiti molbu mojem prijatelju Ahmadinejadu i vlastima Irana da dopuste Brazilu da preuzme tu ženu.

Komentara 635

OB
-obrisani-
21:39 02.08.2010.

Ah sta ja gubim vrijeme sa islamofasistickom budalom Iranom i islamofasistickom Republikom Iran prepustimo govno preciznosti i djelotvornosti americkog arsenala a onda kanalizaciji svaka dalja potrosena rijec je suvisna a sad ti divljaj i dalje sa svojm islamofasistima

OB
-obrisani-
23:00 02.08.2010.

a šta je gore... balija ili šiptar? ovo je pitanje staro koliko i vrijeme... hoće li čovječanstvo ikad saznati odgovor?

OB
-obrisani-
21:25 02.08.2010.

Kome ovaj Iran maze oci zna li ta budala uopce kazneni zakon irana Hadd kazne za nedozvoljeni seksualni odnos (cak i analno) se kaznjavaju smrcu i ne postoji mogucnost pomilovanja jer je ta kazna direktno od alaha naredjena (pogledaj Art. 63 do Art. 107 iranskog kaznenog zakona)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije