Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ne vrijedi bježati'

Stršljeni koji lete 40 km/h ubili 6 ljudi, hoće li stići do Hrvatske?

azijski stršljen
Foto: Alpsdake/Wikimedia Commons
18.04.2014.
u 10:59

Tijekom prošle godine zabilježen je prvi primjerak u Torinu, što znači da su prešli Alpe

Francuski mediji ovih su dana izvještavali kako su azijski stršljeni, za koje se vjeruje da su u Francusku stigli prije desetak godina, prouzročili smrt šest osoba u toj zemlji. Stručnjaci vjeruju da se opasni stršljeni, prosječne veličine 50 mm, sele prema Velikoj Britaniji.

Kolika je opasnost da ovi stršljeni stignu do Hrvatske? Pročelnica Kliničkog odjela za imunologiju KBC-a Osijek dr. sc. Višnja Prus smatra da je teško vjerovati da će se to uskoro dogoditi, no upozorava da je tijekom prošle godine zabilježen prvi primjerak u Torinu, što znači da su prešli Alpe.

– To nije razlog za paniku, ali znači oprez – rekla je dr. Prus u razgovoru za Dnevnik 3 HTV-a. Upozorava da je azijski stršljen mnogo opasniji od domaćih, s većom količinom otrova, te može izazvati smrtne posljedice i u osoba koje nisu alergične.

Dr. Prus upozorava da ljudi koji vide stršljena trebaju ostati smireni i pribrani, bez uznemirujućih pokreta, da se stršljeni ne bi osjećali ugroženima.

– Ne vrijedi bježati jer ta azijska vrsta leti gotovo 40 kilometara na sat, dnevno može prijeći i po 100 kilometara i slijedi svoje žrtve duže od 200 metara – kaže dr. Prus. Dodaje da treba biti oprezan pri konzumaciji hrane i pića, pogotovo u limenci, na otvorenom.

>> Stršljeni u Kini ubili 41 osobu i ozlijedili više od 1600

Komentara 28

Avatar Hazl113
Hazl113
12:42 18.04.2014.

Ni Raid ih ne ubija brzo, već otvoreni plamen, ili zagrijan zrak preko 45°C. Nemaju pravih smrtnih neprijatelja i bit će velikih problema sa njima, je vole ući u prostorije u potrazi za hranom. Bit će problema sa pčelama,.

Avatar desnicarsko_smece
desnicarsko_smece
12:19 18.04.2014.

Kaj, to znači ljetne šetnje u prirodi sa teniskim reketom u rukama?

MA
madmax17
12:13 18.04.2014.

Prvo komarci, onda otrovne ribe sada i stršljenovi, ovo je objava rata azijati nas žele pokoriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije