Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
d. Avramopoulos

Avramopoulos o krizi: Možete učiti na našim pogreškama

Pusić i grčki ministar (1)
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova
05.04.2013.
u 15:41

Na sastanku se razgovaralo i o ekonomskim interesima i projektima kao što je jadransko-jonska cestovna infrastruktura, odnosno plinovod koji bi vodio od Azerbajdžana preko Grčke u Italiju, a čiji bi jedan krak mogao ići kroz područje RH

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se s grčkim kolegom Dimitrisom Avramopoulosom, izvijestilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Na sastanku se razgovaralo o unaprijeđivanju odnosa unutra regije te o konkretnim ekonomskim interesima i projektima kao što je jadransko-jonska cestovna infrastruktura, odnosno plinovod koji bi vodio od Azerbajdžana preko Grčke u Italiju, a čiji bi jedan krak mogao ići kroz područje Hrvatske, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

- Hrvatska bi, temeljem ovog projekta, kroz pedeset godina trebala biti neovisna što se tiče izvora prirodnog plina. To je velika stvar za napredak vaše zemlje– rekao je ministar Avramopoulos, a Pusić izrazila zadovoljstvo podrškom Grčke.

- Vrlo smo zainteresirani za projekt i razgovaramo sa svim zemljama. Drago mi je da smo dobili podršku Grčke, koja je jedna od ključnih zemalja na pravcu - rekla je.

Grčki ministar izrazio je zadovoljstvo skorim ulaskom Hrvatske u EU, kojom će početkom 2014. predsjedavati Grčka.

- Nagrađeni ste za sav težak rad koji je obavljen, za ispunjavanje svih standarda. – istaknuo je

Na susretu je potvrđeno zadovoljstvo bilateralnim odnosima dviju zemalja, kao i daljnim suradnjama na političkom, ekonomskom, obrazovnom i kulturnom te području brodogradnje, a dvoje ministara razgovaralo je i o ekonomskoj krizi u Europi. 

Na pitanje o grčkim pogreškama koje Hrvatska ne bi smjela ponoviti, ministar Avramopoulos je odgovorio kako naša zemlja ima sposobno vodstvo, no i naglasio da cesta prema punoj integraciji nije uvijek lagana.

- Znate da je Grčka iskusila ekonomsku krizu i puno stvari koje sad pokušavamo trebalo je napraviti ranije. Tada ne bismo bili suočeni s krizom na način na koji se ljudi sada s njom suočavaju; možete učiti na našim pogreškama. No, također, možete učiti iz naših uspjeha – otkad smo ušli u europsku obitelj, Grčka se promijenila, iskusili smo progres i boljitak, stabilnost i rast- rekao je Avramopoulos.

O tome da li vizni sustav šteti turizmu zemalja poput Hrvatske i Grčke, ministar Avramopoulos rekao je kako schengenski sporazum mora postati fleksibilniji.

- Našli smo neke načine ne kršeći pravila Schengena, a tijekom grčkog predsjedništva postavit ćemo opet ovo pitanje. Vjerujemo da ćemo imati potporu Hrvatske, jer tu imamo zajedničke interese. – zaključio je.

Ministrica Pusić najavila je da ćemo ulaskom u Schengen biti u poziciji sudjelovati u definiranju schengenskih uvjeta i viznog režima, kao i da ćemo otvoriti mogućnosti da se unutar pravila u EU neke stvari promijene u skladu s racionalnijim pristupom, navodi se u priopćenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije