Naslovnica Vijesti Hrvatska

Avion CA zbog udara groma sletio u Dubrovnik

Iz kompanije poručuju da putnici ni u jednom trenutku nisu bili u opasnosti
29. studenoga 2012. u 14:22 5 komentara 8 prikaza
'15.11.2008.,Zagreb-Avion kompanije Croatia Airlines slijece na aerodrom Pleso. Photo: Jurica Galoic/24sata'
Foto: 'Jurica Galoic/24sata'

Avion Croatia Airlinesa koji je letio u Podgoricu umjesto u Crnoj Gori sletio je na aerodrom u Čilipima. Naime, dok je letio iznad Herceg Novog, zrakoplov je udario grom pa ga je pilot prizemljio u blizini Dubrovnika. 

Zbog udara groma, turbulencija i vrlo loših vremenskih uvjeta iznad podgoričke zračne luke, kapetan zrakoplova odlučio je sletjeti u najbližu zračnu luku u kojoj kompanija ima svoju tehničku podršku, a to je u tom trenutku bila Zračna luka Dubrovnik, priopćili su iz kompanije.  Ističu da nije riječ o prisilnom slijetanju. 

– Kapetan  je odlučio da će avion sletjeti u alternativnu zračnu luku – kazali su u CA ističući da sigurnost putnika ni u jednom  trenutku nije bila ugrožena. 

U avionu je bilo 39 putnika. Prema pisanju srpskih medija oni su kroz prozor promatrali kako grom udara u avion. Podgoričkom listu Dan rekli su da se nešto zapalilo i da su osjetili turbulencije. Uslijedili su panika, dječja vriska i smirivanje posade. 

Kompanija je platila sve troškove autobusnog prijevoza putnika u Podgoricu, a demantira napise da je grom napravio rupu u avionu.  

– Prema kompanijskim procedurama o sigurnosti letenja te preporukama proizvođača zrakoplova, poslije ovakvih događaja neophodno je provjeriti sve sustave zrakoplova kao i moguća oštećenja na oplati. Zbog toga je odlučeno da se zrakoplov privremeno povuče iz prometa i detaljno pregleda, a utvrđeni su tragovi električnog pražnjenja na oplati koji će se otkloniti bojenjem (dakle, nije riječ o mehaničkim napuklinama) – ističu u Croatia Airlinesu.  

Iako su neki mediji pisali da je udar groma nesvakidašnja pojava, gromovi često udaraju u avione te su oni projektirani za takve slučajeve. 

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • billynik:

    Mediji stvarno svašta objave

  • krc:

    "Pa ga je pilot prizemljio u blizini Dubrovnika" haha da nije možda na Lokrum!

  • Vlaskoulicanec:

    Koja glupost na kvadrat! Panika, djecija vriska,.... Moze li jos dramaticnije za nesto sto se dogadja svakodnevno!!! Da su gromovi opasnost za avion, svaki dan bi padali! I ja ne bih mogao pisati ovaj komentar jer bi vec odavno bio mrtav!!!