Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL

Avandia, lijek za dijabetes 2, povezan s tisućama srčanih udara

Lijek u Hrvatskoj koristi 2500 bolesnika
VL
Autor
Diana Glavina
21.02.2010.
u 16:31

Proizvođač lijeka, globalna farmaceutska tvrtka GlaxoSmithKline godinama je znala za te rizike, no trudili su se prikriti ih od javnosti, izvijestio je Odbor za financije američkog Senata.

Lijek za dijabetes tipa 2 avandia povezan je s desecima tisuća srčanih udara. Proizvođač lijeka, globalna farmaceustka tvrtka GlaxoSmithKline godinama je znala za te rizike, no trudili su se prikriti ih od javnosti, izvijestio je Odbor za financije američkog Senata, a objavio CNN. Odbor u izvješću na 334 stranice kritizira saveznu Upravu za hranu i lijekova (FDA) jer kao svjetski autoritet u području kontrole lijekova nije upozorio na zabrinjavajuće podatke. Glaxo, pak, odbacuje optužbe da su zlorabili povjerenje pacijenata kao i ocjene da lijek nije siguran jer je, navode, sedam kliničkih ispitivanja potvrdilo da lijek nije povezan sa srčanim udarima.

 

Prve sumnje predočene javnosti objavljene su u svibnju 2007. na temelju studije koja je obuhvatila 28.000 pacijenata, objavljene u časopisu New England Journal of Medicine, koja je potvrdila da avandia povećava rizik od srčanog udara 43 posto, a smrtnost prouzročena kardiovaskularnim problemima bila je povećana 65 posto.

 

FDA nije tada lijek povukao s tržišta, ali su pacijenti upozoreni da ga ne uzimaju ako imaju problema sa srcem te da se o uzimanju lijeka posavjetuju sa svojim liječnikom. No, istraga o učinkovitosti i nuspojavama lijeka nije stala. U protekle dvije godine u SAD-u je preispitano više od 250.000 stranica dokumentacije GlaxoSmithKline-a, FDA-a i drugih istraživačkih instituta. Procjena je znanstvenika FDA da je avandia povezana s oko 83.000 slučajeva srčanog udara otkako se lijek pojavio na tržištu prije desetak godina, ali i to da je kompanija znala za kardiovaskularne rizike.

 

U Hrvatskoj avandiju uzima oko 2500 pacijenata s dijabetesom tipa 2. Kakva je konačna sudbina ovoga lijeka? Povjerenica FDA Margaret Hamburg izjavila je da se čekaju preporuke savjetodavnog odbora koji će ovoga ljeta dobiti izvješća o avandiji.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
17:49 21.02.2010.

Zdravlje je na žalost postalo roba koja se dobro prodaje a ovaj primjer to i potvrđuje, samo što se u ovom poslu greške skupo plačaju a nadam se da će Glaxo za ovo biti i drakonski kažnjen.

OB
-obrisani-
18:11 21.02.2010.

Kompanija GlaxoSmithKline lani je ostvarila dobit od 8,7 milijardi dolara. Od te dobiti, dobar dio zahvaljuje i prodaji cjepiva za svinjsku gripu (2,6 milijardi dolara čiste dobiti). Koliko je oko svinjske gripe bilo lažnog uzbunjivanja, koliko namjerno smišljenog i provedenog plana na dobiti od straha, neće se nikad saznati unatoč nekakvoj komisiji EU koja će to tobož istraživati. Što se tiče ovog lijeka gore, to je jedan iz dugog niza \"lijekova\" te, ali i drugih kompanija. Farmaceutska industrija danas je najprofitabilnija industrija na svijetu. Zahvaljujući zdravstvenom sustavu koji je postavljen na način da liječi posljedice, a ne uzroke bolesti, najveći dio od nas 6-7 milijardi na Zemlji smo njihovi klijenti. Na uputama u svakoj kutiji lijeka stoje \"indikacije i kontraindikacije\". Dešavaju se obje jer je lijek tako i zamišljen. S druge strane, ista ta farmaceutska industrija kriminalizira (putem potkupljenih zastupnika koji izglasavaju zakone po njihovim željama) svaku upotrebu prirodnih lijekova, štoviše zabranjuje da se išta drugo naziva lijekom osim tablete! Na taj način ostajemo s vremenom bez ikakvog znanja o ljekovitim svojstvima biljaka, obične vode, duhana, indijske konoplje, itd. Cijeli svijet postaje zarobljenik farmaceuta.

OB
-obrisani-
18:57 21.02.2010.

Alopatska medicina nema lijek niti za jednu jedinu bolest.Sve su to kemikalije koje kontroliraju posljedice ali ne lijece bolest.Antibiotici ( PROTIV zivota) inkubiraju sve vecu otpornost tako da sada postoje veliki broj vrlo opasnih superbakterija. Nekad su sovjeti imali bacteriophage,gdje je jedna vrsta bakterije napadala onu drugu zaraznu.To je bio pametan pristup ,ali posto se to nije moglo licencirati ,banda kojoj je bog profit, odbacila je taj sustav. Ipak je naj bolje da covjekova zivotna energija ( ki,chi,mana,prana,ruach,vril.nayatoneyah, itd)bude na visokom stupnju i tada ne moze doci ni do kakve bolesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije