Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROFIT NA ĐACIMA Knjižarske marže i marketing dižu cijene

Autori knjiga uzimaju i do 35% novca

hrv_knjige_tx.jpg
import
22.08.2006.
u 19:33

Knjige su iz godine u godinu sve skuplje, žale se roditelji uoči svake školske godine. Isto je i ovih dana, kada je opremanje djeteta za novu školsku godinu udar koji će slomiti mnoge kućne proračune. Iako su cijene udžbenicima ove godine u odnosu na prošlu porasle manje od pet posto, ipak za mnoge je i to previše i pitaju se što sve to ide u cijenu od 105 kuna koliko stoji jedan udžbenik matematike s vježbenicom za peti razred.

Cijenjeni stručnjaci
Iako nakladnici o tome ne žele razgovarati, ipak prema neslužbenim informacijama može se "posložiti" struktura cijene svake knjige.
Naš sugovornik iz jedne male nakladničke kuće tvrdi da znatan postotak cijene uzme autor.
 
Njihov dio kreće se od 10 posto za manje razvikana imena pa do 30 posto koliko dobiju već prepoznatljivi pisci. Ako je riječ o jako cijenjenom stručnjaku, on može postići i cijenu od 35 posto. No, takvih je zaista malo. Važno je da su u trendu, da za sobom vuku pozitivan imidž i dobre kritike  objašnjava sugovornik.

Manje je skuplje
Njegov kolega iz jedne veće izdavačke tvrtke kaže da autori rijetko kada mogu prijeći dvadeset posto cijene udžbenika, a knjižarska marža zadržava se na dvadeset posto. Prema njegovim riječima troškovi proizvodnje kreću se oko trideset posto u što je uračunato sve  od plaćanja urednika, lektora i ostalih koji na rukopisu rade pa do tiskanja.

Iz preostalih tridesetak posto plaća se sve ostalo  od promocije udžbenika do pripreme novih. Cijenu tiska, ali i marže diktira i količina u kojoj se udžbenik proizvodi. Manje količine poskupljuju cijenu tiska, ali i podižu marže u knjižarama.

 Velik dio novca potroši se za marketing i promociju udžbenika, ali i na stimuliranje nastavnika i ravnatelja da izaberu baš određeni  kažu sugovornici. A stimulacije se, navodno, kreću od prigodnih večera pa do višednevnih tura u inozemstvo.


Količina i cijena

Naručena količina udžbenika diktira cijenu tiskanja. Ako se, primjerice, udžbenik od 150 stranica tiska u 20 tisuća primjeraka, onda je cijena tiskanja po komadu 7-8 kuna, a to u cijeni bude oko 4-5 posto. No, ako je količina tisuću naslova, onda tiskanje po komadu stoji od 14 do 17 kuna. U cijenu tiskanja uračunat je i papir. Cijene samog tiskanja i papira otprilike su pola-pola. Zbog toga, kaže naš izvor, nije jednako profitabilno tiskati udžbenike za osnovne škole ili primjerice strukovne srednje škole.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije