Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontroverzni serijal

Autor memoara iz kojih je Vrdoljak koristio scene je - Tito

bulajic
20.05.2010.
u 21:32

U ugovoru između Bulajića i Jadran filma Tito se dvaput spominje kao glavni autor dokumentarca.

U priči o dokumentarcu “Titovi memoari”, koji je prije više od 30 godina snimio Veljko Bulajić, a sada se njime u novom serijalu o Titu (koji emitira HTV), obilato koristio Antun Vrdoljak – zbog čega je podignuta i jedna tužba, ali i onemogućeno daljnje korištenje dijelovima Bulajićeva materijala u preostalim epizodama Vrdoljakova serijala – pojavio se i ugovor iz 1974. godine u kojem piše da je “glavni autor” TV serije Titovi memoari “Predsjednik SFRJ drug Josip Broz Tito”.

Bulajić dostavio ugovor
U siječnju 1974. godine Jadran film i Veljko Bulajić sklopili su spomenuti ugovor koji je, kao treća strana, potpisao i ondašnji TV Zagreb.

U ugovoru Bulajića se imenuje režiserom-realizatorom, a Josip Broz Tito dvaput se spominje kao “glavni autor” serije “Titovi memoari”.

U 3. članku to se čini imenom i funkcijom, a u 10. članku stoji da se prerade, dorade ili izrade verzija za inozemstvo mogu raditi samo uz “prethodno odobrenje glavnog autora serije”, odnosno Tita.

Bulajić nije htio komentirati navode iz ovog ugovora već nas je uputio na svog odvjetnika Orsata Miljanića koji je pak uzvratio da ništa ne može reći jer će sve napisati u tužbi. Ipak, dodao je da su upravo oni taj ugovor dostavili sudu. Sa spomenutim ugovorom upoznati su i na Hrvatskoj televiziji.

Svjedoči tome glasnogovornik Hrvatske radiotelevizije Danko Družijanić koji nam je rekao:

– Mi imamo primjerak tog ugovora iz 1974. godine i naši su ga pravnici proučili, no postupak na sudu koji je pokrenuo gospodin Veljko Bulajić još traje pa ne možemo javno komentirati odredbe ugovora o snimljenu materijalu.

No znaju li za postojanje ovog ugovora i navode prema kojima je Tito glavni autor davno snimljena TV serijala – njegovi nasljednici?

– Pretpostavljam da nitko u obitelji, pa tako ni ja, nije imao uvid u ugovore koje je moj pokojni djed sklapao. Bez obzira na to što je moj djed bio, kao i na to da njega više nema, njegova djela nisu “javno dobro” da se njima svatko može koristiti i montirati ih kako i kad poželi. Pogotovu ako je riječ o nečemu što zadire konkretno u autorska prava – uzvratila je Titova unuka Aleksandra Saša Broz koja se, budući da nije pravnica, nije htjela upuštati u tumačenje teksta ugovora.

Odlučit će Mišo Broz
Upitana kani li ona ili njezina obitelj poduzimati nešto vezano uz “autorske” navode iz ugovora, kratko je izjavila da će o daljim koracima odlučiti njezin otac Mišo kad obavi sve potrebne konzultacije.

Sukob između Bulajića i Vrdoljaka nije željela komentirati kazavši da je to “njihova stvar, a neovlašteno je korištenje tuđim autorskim pravima nešto posve drugo”.

Odvjetnik Ladan: Za objavu je potreban pristanak svih autora
Odvjetnik Hrvoje Ladan, stručnjak za autorska prava, najprije je kazao da bi u aneksima ugovora i nekim drugim ugovorima koji se spominju u 2. članku (a koje nismo dobili na uvid) mogao biti odgovor je li “glavni autor” (Tito) ikome prenio prava na raspolaganje autorskim pravom.

– Postavlja se i pitanje što uopće znači glavni autor. Audiovizualna djela složena su djela te imaju koautore: glavnog redatelja, autora scenarija, autora dijaloga, glavnog snimatelja i skladatelja glazbe – kaže Ladan i objašnjava da koautorima pripada zajedničko autorsko pravo. Za objavljivanje potreban je pristanak svih koautora.

– Mislim da bi Tito mogao biti samo koautor. Vjerojatno autor dijaloga. Ali tu su i drugi. Malo je vjerojatno da bi svi Titovi monolozi bili snimljeni u integralnu obliku, bez ikakvih zahvata.

Iz ugovora proizlazi da je V. Bulajić koautor (redatelj). Zaključno, termin glavnog autora u sadašnjoj zakonskoj terminologiji ne postoji, a teško je vjerovati da je postojao i tada. Smatram da je riječ o zajedničkom audiovizualnom djelu nekoliko autora, od kojih i Tita – kaže Ladan dodajući da se autorsko pravo, pa tako i koautorsko, može nasljeđivati, ali bi Titovo trebalo biti uključeno u pravomoćno rješenje o nasljeđivanju.

Komentara 37

Avatar vh1
vh1
22:06 20.05.2010.

Izgleda da je ovaj Vrdoljak sve živo pokrao. Klasična Hrvatska priča. Ukradi, prevari, zahebi, muljaj, varaj..... Jami koliko možeš. A, onda svi nadjeljom u 10 sati na misu.

OB
-obrisani-
22:21 20.05.2010.

Ajme već mi je muka od ovih komentara o Titu u kojim se stalno pokušava već otrcanim frazama pokazati kako je ono iz čega smo izašli bilo samo crnilo i .... bla,bla... itd. Ovdje je tito sporedan! Bit je daa je Vrdoljak svoj lopovluk pokušao legalizirati (što me asocira na neke domaće političare) i još na tome dobro zaraditi ali nadam se da mu to neće uspjeti! Na sreću časnih i poštenih umjetnika, pogotovo onih mladjih koji još uče o filmu i općenito vizualnoj umjetnosti!

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
22:02 20.05.2010.

Viš vraga.A ovdje zajapurenci tvrde kako je stari bandit bio pravi komunista...Ma bio je on pravi pravcati kapitalist.I to jedini u ondašnjoj državi.Taj je svaku svoju riječ naplatio.taj je isisao iz krvi naroda zadnju kap.Toliko bogatstvo i privilegije nije na svijetu imao nitko.Čak niti Afrički diktatori.Nisu mu bili do koljena,niti po bogatstvu,niti po prolivenoj krvi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije