Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska u trećem sporu s austrijskim poslovnim partnerima

Automati za nesreću: Odšteta od 80 mil. eura na arbitražu u Haag

11.11.2008.
u 22:51

Hoće li Hrvatska, nakon što je izgubila 15 milijuna eura u sporu s Astaldijem i 35 milijuna s Hypo Alpe-Adria bankom, izgubiti još jedan veliki spor, u kojem bi državna blagajna mogla izgubiti 80 milijuna eura? Ovisi to o odluci arbitražnog sudbenog vijeća, a riječ je o 14 godina starom sporu između Hrvatske lutrije i austrijske Adrije.

Dobili sve sporove
Spor se vodi zbog toga što je Hrvatska lutrija raskinula zajedničko ulaganje s inozemnim ulagačima, a da međusobne odnose očito nije razriješila. Riječ je o automatima za igre na sreću, koje hrvatska strana, prema dostupnim podacima, nije vratila niti nadoknadila štetu partneru, nego je nastavila koristiti se njima.

Odluku o raskidanju ugovora donio je Nadzorni odbor Hrvatske lutrije u ožujku 1994., kad mu je na čelu bio tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, a među članovima je bio i čuvar državnog pečata Ivan Milas, tada navodno najutjecajnija osoba u donošenju odluke. Prema svjedocima iz tog vremena, Milas je govorio kako igre na sreću moraju biti u hrvatskim rukama. Kako bilo, austrijski su investitori dobili sve sporove u Hrvatskoj, doduše nakon dugogodišnjeg trajanja.

Trgovački sud u Zagrebu presudio je u korist Adrije 2002., a odluku je dvije godine kasnije potvrdio Visoki trgovački sud. Hrvatska lutrija pokušala je i s revizijom na Vrhovnom sudu, ali nije uspjela. No, vlasnik Adrije Gert Schmidt nije bio zadovoljan jer je na hrvatskim sudovima prema svojoj ocjeni dobio tek djelomičnu naknadu štete, koja nije pokrila iznos izgubljene zarade i traži čak 80 milijuna eura.

Pokušavao je pregovarati s predstavnicima države o nagodbi, no uspjeha nije bilo, pa će sad o tome, prema najavi idućeg ljeta, odlučiti arbitražno vijeće, koje radi na temelju hrvatsko-austrijskog sporazuma o zaštiti ulaganja iz 1997.

Sve je počelo u vrijeme bivše države, ugovori su potpisani 1989. i u ožujku 1990., prije smjene vlasti, no odluku o raskidanju ugovora donio je Nadzorni odbor Hrvatske lutrije četiri godine kasnije.

Štetni ugovori
Ugovori koji su potpisani bili su vrlo štetni za Hrvatsku, ocjenjuje se danas. Hrvatska je pred arbitražom pokušala osporiti pravo Adrije da uopće bude stranka u tom sporu jer je ugovor potpisan s drugom tvrtkom, no odbijena je. To, naravno, ne znači da će Hrvatska ovaj spor izgubiti, o tome tek tročlano vijeće mora odlučiti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije